Krönika: Bråvalla 2016
Publicerat den 3 juli, 2016

För fjärde året går Bråvallafestivalen i Norrköping av stapeln. I år har man lyckats sälja 52 317 biljetter och headlinade gjorde Rammstein, Mumford & Sons, Volbeat, Tenacious D, Macklemore & Ryan Lewis, Veronica Maggio, Hardwell och Nightwish.

På torsdagen hade i alla fall uppehåll och på fredagen kom minst en störtskur medan lördagen bjöd på idel regn på eftermiddagen och kyla och uppehåll på kvällen. Vi fick med andra ord lite äkta festivallera på lördagen! I övrigt fungerade festivalen tekniskt mycket bra, soporna fungerade oändligt mycket bättre än förra året och det pantades verkligen mera. På alla ställen där folk tidigare ställt sig i rader för att lätta på trycket mot staketen hade man nu strategiskt ställt urinoarer. Fyllan inne på festivalområdet kändes helt klart hanterbar och inte alls mycket ”dräggfylla”, hur det såg ut på campingen och ytterområdena låter jag vara osagt. Att det enda sättet att få tillbaka sina egna pengar från armbandet medför en administrationsavgift på 20 kronor ser jag inte helt fördelaktig på, speciellt när det inte finns något alternativ. Förra året kunde man få tillbaka pengarna på plats, något som inte var möjligt i år. Dessutom hålls mina 125 kronor (på kontot 145 kr) gisslan tills ”någon gång i veckan”.

Något som helt klart lägger sordin på festivalen är alla rapporter om sexuella ofredanden. Enligt polisens hemsida på söndageftermiddagen: ”Det totala antalet anmälda sexuella ofredanden under Bråvalla Festival är nu uppe i 11-12. Signalementen är skiftande med en gemensam nämnare är att det rör sig om yngre män.” Jag vet inte om det var för att man letade efter det mer men jag tyckte att närvaron av polis och frivilliga initiativ ökade successivt under festivalen.

Så till det bästa och anledningen till att vi alla var där: Musiken! För mig var torsdagen absolut bäst med band som Editors, Biffy Clyro, Band of Horses, Zara Larsson, The 1975 och Mumford & Sons. Bäst för mig var absolut just Biffy Clyro men även Five Finger Death Punch och Veronica Maggio gjorde en riktigt bra insats. Kollegan Daniel här på LiveNews hyllar 1. Public service broadcast  2. Angel Haze! 3. YouMeh (svensk RnB) och Nora Collective (norsk hiphop), båda spelade i Green Door Projects tält.

Vi är dock överens om att känslan är att det var lite tunnare line-up i år. Dessutom fanns inte lika mycket möjlighet till att upptäcka nytt som man är van vid och flera av artisterna har spelat på Bråvalla tidigare. Kör man på lite väl säkra kort?

Imorgon, måndag, släpps blind-bird biljetterna till Bråvalla 2017.


Glöm inte följa oss på Instagram, här ett litet klipp från när Angel Haze hoppade ner i publiken:

Läs alla inlägg om Bråvalla | Bråvalla 2016 | Norrköping

Våra senaste spelningar: