Krönika: This Is Hultsfred 2016
Publicerat den 21 augusti, 2016

För fjärde året gick This is Hultsfred av stapeln, den lilla mysiga festivalen med det stora musikintresset på klassisk festivalmark.

Hela tiden kommer jämförelserna med den gamla festivalen: ”den minsta scenen är nu den största”, ”Jag kommer ihåg när.. ” och så vidare. Men vi (jag kan inte heller låta bli att se forna tider på denna magiska plats) måste försöka sluta jämföra äpplen med lastbilar och se denna unika, fyra år gamla festival för vad den är idag: This is Hultsfred är relativt nystartad, drivs av ideella krafter med stort musikintresse snarare än vinstintresse annat än att man vill kunna boka många bra akter nästa år. Festivalen drivs med kärlek, omtanke och stolthet. Rent praktiskt yttrade det sig i år tillexempel i fina, rena toaletter (riktiga wc, med rinnande vatten, tvål och papper; både för händer och ändor) som dessutom hölls fräscha! Detta är unikt i festivalsammanhang och ett tecken på riktig omtanke.

This is Hultsfred bokar främst svenska akter, den enda utländska var i år nederländska Project Bongo. Festivalen rör sig fritt mellan genrer från hardcore till pop, hiphop, tecno och alla tänkbara mash-ups. Årets stora headliners var Sator på fredagen och Frej Larsson på lördagen. Nyheter för i år (för utom toaletterna) var Atlas tältet; ett danstält med DJs och att Sensus hade en egen utomhusscen. Rock mot Cancer skötte Skakenscenen med främst akustiska akter. Totalt fanns fem scener och inte mindre än 50 akter spelade. Det är en fantastisk festival för att hitta sina nya favoriter.

Våra favoriter från i år var bland annat The Baboon Show, Adée, Kite och Hökartorget och många fler. Årets upptäckt för mig var helt fantastiska Sudakistan som blev en ny favorit. Micke blev så inspirerad av Sator att han skrev en lång, fin recension. Annars har vi fokuserat mest på bilder denna festival då vi var mediapartner och det är inte utan stolthet kan jag säga att vi lyckades vara riktigt nära heltäckande på tre fotografer! Se alla länkar till bilder här ute till höger.

Detta finns inget riktigt sämsta med denna festival men tråkigast var att det var så få besökare. Än har inte riktigt själen av This is Hultsfred nåt ut till allmänheten och jag tror att man fortfarande jämför med det gamla spöket, men jag hoppas fler och fler hittar hit för det den är idag, som Frej Larsson sa under en konfetti- och partyfylld spelning; ”Genuina människor som gör genuina saker”.


Stöd Rock mot Cancers insamling för Cancerfonden genom att SMS:a BESEGRA 6060 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym.

Våra senaste spelningar: