Krönika: Lollapalooza 2023
Publicerat den 2 juli, 2023

För tredje året har Lollapalooza gått av stapeln på Gärdet i Stockholm. Tre dagar av solsken, regn och musik, musik, musik. 

Om torsdagen var solig, så var fredagen kall och regnig medan lördagen utmärkte sig på att ha överlägset mest folk på plats. Vi fick ca 70 artister på tre dagar och fyra scener. 

Hiss och diss av Lotta
Jag kan tyvärr inte komma på någon specifik konserter som var bäst. Roligast var det att upptäcka Chinchilla. Jag har snarare favoritlåtar från rätt många av artisterna, såväl Dean Lewis ”How Do I Say Goodbye”, OneRepublic “Stop and Stare”, Lill Naz X “Old Town Road” som Zara Larssons “Säg Mig Var Du Står”. Den stora höjdpunkten för mig var dock att The Rose spelade sin kommande singel som var helt fantastisk. Gemensamt för dessa är nog att de fick med sig publiken ordentligt och blev en enorm stämning. 

Årets Det-där-vill-jag-ha-en-andra-chans-på blir Deportees som jag vet att jag älskar och har lyssnat mycket på men de kom inte till sin rätt framför en liten, frusen publik och jag hade så sent på kvällen inte energin att ta mig an det. Så jag hoppas innerligt att jag får chansen snart igen! De åker ut på en stor Sverige turné i november-december men kommer än så länge inte tillbaka till Stockholm.  

I övrigt måste jag säga att jag på det stora hela gillar festivalen, det känns som att alla (som har råd att pynta från 2300:- för en biljett) är välkomna, besökarna släpper loss och jag såg nästan ingen överdriven fylla alls. Besökarna var alla åldrar, från barn till pensionärer, även om det uppskattningsvis var flest i 20-30 års åldern. 

Det jag saknar mest är nog rocken, det var lite glest på rocksidan i år. Kanske ville inte Live Nation träta med sig själv och såg Sweden Rock som en konkurrent? Jag saknade även den femte lilla scenen där man fick chans att se riktigt små artister, lite som en Rookie scen.

Bästa enligt Christer
Bäst konsertupplevelse var Lizzo, Maisie Peters och Japanese Breakfast.

Chinchilla var årets oväntade och wow-konsert, en artist jag hade noll koll på innan Lolla, men jäklar så bra. Jag kommer hålla kolla på om och när hon kommer till Sverige igen. Lil Nas X var väldigt bra och underhållande.

Jag gillar hur välplanerat och fort man kan transportera sig mellan scenerna trots att det är ett väldigt stort festivalområde. 

 Vädret kan man ju inte göra mycket åt och ösregnet på fredagen var inte skoj, lyxigt då att kunna ta skydd i Perry tältet och dessutom få se fantastiska Icona Pop. Men några fler platser med tak hade inte varit fel, vid regn kan det ge skydd och vid strålande sol som det vara övriga dagar skulle man kunna få lite mer skugga än vad Gärdet erbjuder.

 Väldigt bra utbud på mat och tyvärr kan man ju inte testa allt som man skulle vilja, men en av årets för mig nya smakupplevelse var en vegetarisk tallrik hos Eri-ethio taste, gott och skoj med en ny spännande matupplevelse. Bra även med ett par stora matområden som kompletteras med matställen placerade i närheten av scenen, tänker framför allt på de som fanns vid Park Stage. Jag upplevde att sophanteringen sköttes bättre än tidigare år, kanske beror det på att besökarna blivit bättre på att kasta saker i tunnorna i stället för på marken. Men även tömningen upplevde jag som mycket bättre, jag såg väldigt sällan överfulla soptunnor. Men i jämförelse med pantlådorna så kunde det gärna fått vara några fler stationer för sopor, mest för spridningen skull. 

 Jag gillar även konceptet med Lollastore, ett ställe där man hittar all merch både från dom olika banden som spelar men även Lollapaloozas merch.

Till sist vill vi säga tack till artister, arrangörer, kollegor i branschen och alla besökare för en fantastisk festival.

Några av våra favoritbilder från helgen: 

Våra senaste spelningar: