Krönika: Dans Dakar
Publicerat den 12 augusti, 2014
2014 är året jag för första gången besöker festivalen Dans Dakar i Stockholm. En stor nyhet är att det valt att byta läge, de har flyttat från Universitetsområdet till Riddarholmen. Publiken till största scenen står på Birger Jarls torg, bara tanken på val av plats känns så galen att det redan i mitt huvud skapas tankar som, ”galet så bra och spännande med en sån kontrast”. DJ:s och andra musiker från hela världen kommer och spelar sin musik i en miljö med flera hundra års historia, en staty från 1854 föreställande Birger Jarl själv står högt upp på sin kolonn och blickar ut över publiken och artisterna. En helt fantastisk kontrast mellan miljö och musik.

Det finns tre scener, den största kallas Kyrkan, mellanscenen kallas Hamnen och den minsta kallas Tältet. Hamnen och Tältet ligger båda nere vid vattnet.

Jag hade tyvärr inte möjlighet att bevaka allt utan jag fick göra en lista helt baserad på känsla och egna favoriter.

För mig blir dagens första spelning Zedd, en för mig okänd DJ som gjort låten ”find you” där bland annat Miriam Bryant medverkar. Klockan är nu 15:30 och solen riktigt steker in på Birger Jarls torg, det är inte så mycket publik, men den växer medan spelningen pågår. Även om tiden och förutsättningarna inte är hur jag spontant tänker mig en DJ-akt så lyckas Zedd göra en fantastisk spelning med mycket glädje, kontakt med publiken, och enorm energi. En DJ med härlig utstrålning och som pumpar igång publiken tillsammans med ljusshow och en backdrop med animerade mönster och motiv. Jäkligt snygg helhet och en artist jag kommer ha mer koll på.

Lite senare tar jag och promenerar ner mot hamnen och The Glitch Mobs spelning för att senare vandra  upp till Vitalics spelning, en Dj som jag sett tidigare och med spår som Poison Lips och Second Lives så har jag höga förväntningar. Men här blir jag tyvärr besviken. Efter att ha sett The Glitch Mobs fantastiska konsert och utstrålning så blir det här rent tråkigt och det är riktigt synd. Därför valde jag istället att gå ner mot tältet-scenen för att där få en riktig wow-upplevelse av kanadensiska Heidi.

Därefter går jag bort till Basement Jaxx som även de spelar på hamnen-scenen. Det är fullsatt och jag ser verkligen fram emot den här spelningen, även att jag vet att jag inte kommer hinna se hela. Men det blir en lång väntan innan det händer något alls, sen smyger ljudet igång och en röst välkomnar oss till ”the world of Basement Jaxx” och sen kommer musiken igång. Men det är inte alls det tempot och sådär galet som jag hoppats. Medan jag står där så levererar de bra musik och publiken studsar runt och dansar med, så det gör absolut bra ifrån sig. Men jag hade förväntat mig mycket mer och framför allt, mer galet och kontakt med publiken.

Därefter så är det äntligen dags för konserten jag längtat och väntat absolut mest efter: Die Antwoord, läs mer om det här. Sista akten ut för årets Dans Dakar är Skrillex.

Årets Dans Dakar var som sagt mitt första besök på den här festivalen, så jag kan inte jämföra hur det var på Universitetsområdet men, Riddarholmen är en helt underbar plats att ha den här typen av spelningar på. När jag tittar på festivalens fantastiska bokningar både för i år och tidigare år så har jag en väldigt stark känsla av att det här är en festival jag kommer återkomma till i framtiden, för nu har jag inte bara fått smak utan en enorm mersmak av Dans Dakar!

Festival: Dans Dakar

Datum: 9 augusti 2014

Plats: Dans Dakar

Ort: Stockholm

Arrangör: Dans Dakar

Alla inlägg:

Läs alla inlägg om Dans Dakar

Våra senaste spelningar: