Buraka som sistema på Dans Dakar
Publicerat den 10 augusti, 2014
Buraka som sistema grundades 2006 i Portugal. De skapar en fantastisk musik, som har en grund och återkommande inslag från många olika kulturer, orden Kudoro och Zouk nämns ofta när jag läser om dem, så det är inte konstigt att mina tankar förs till Afrika. Det är grunden, den blandas sen med modern electronisk ljudbild ofta i högt tempo, men även ren stenhård techno med kraftigt basljud. Det är ett band som följt mig några år, jag lyssnar inte kontinuerligt, men Buraka som sistema dyker upp i mina högtalare med jämna mellanrum.

Det är med enorm spänning och och förväntan när jag inser att jag äntligen kommer få se dem på Dans Dakar, jag känner att jag inte riktigt vet som väntar mig. Tyvärr missar jag ca 10 min av början på konserten. Men väl på plats så fastnar jag framför scenen och där blir jag kvar, ja jäklar vilken magi jag får levererad. Jag vill verkligen inte lämna och jag vill inte att konserten någonsin ska ta slut.

En sån enorm glädje, utstrålning och energi fullt ös genom hela konserten är inte ofta man får uppleva. De 3 vokalisterna har bra kontakt och alla får sitt utrymme, rösterna kompletterar varandra väldigt bra och de skämtar både med varandra och publiken. För att skapa musiken har de hjälp av två personer på slagverk och en Dj som av förklarliga skäl inte kan röra sig allt för mycket på scenen.

Plötsligt fylls scenen av dansglada människor som kommit upp från publiken och det blir ännu en nivå av fest och obeskrivlig glädje.

Den energiska publiken tycker jag lyfter ännu en nivå och når någon slags energitopp till låten Kalemba (wegue wegue). Så mot slutet av konserten när vi alla är helt genomsvettiga, både av energi, dans och mycket hoppande och den fantastiska augustisolen så känns det helt okej att vi i plötsligt blir helt blöta av svalkande vattnet från en av sångarnas vattenpistoler. Men jäklar så välkommet det är.

Jag hoppas verkligen jag få se Buraka som sistema snart igen, men känslan jag har är att de gör sig bäst och kommer mest till sin rätt i ett varmt klimat. För mig är det här verkligen sommar och glädje i sin bästa form.

När jag sitter i vintermörkret om några månader då ska jag spela deras fantastisk skivor på hög volym, titta på mina bilder och drömma mig tillbaka till Buraka som sistema och Dans Dakar 2014.

 

***** (5/5)

Band: Buraka Som Sistema

Datum: 9 augusti 2014

Plats: Dans Dakar

Ort: Stockholm

Arrangör: Dans Dakar

Läs alla inlägg om Buraka som sistema | Dans Dakar

Våra senaste spelningar: