Die Antwoord på Dans Dakar
Publicerat den 10 augusti, 2014
Die Antwoord grundades 2008 i Kapstaden, Sydafrika och består av bandmedlemmarna Ninja, Yo-landi och DJ Hi-Tek. Musikstilen är zef, hip-hop och väldigt mycket elektronisk musik i vilda och gärna lite galna kombinationer. De har släppt tre stycken fullängdsalbum, $O$Ten$sion, och senaste Donker Mag som släpptes tidigare i år.

Första gången jag hörde dem var låten Enter the Ninja, gissningsvis omkring 2008 / 2009. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var som jag fastnade för. Det var något med kombinationen av Ninjas rap och Yo-landis väldigt unika och sockersöta röst i melodierna, tillsammans med en video som jag också upplevde som annorlunda. Då fortsätter man så klart att lyssna, fascineras och plötsligt är man helt fast i deras musik och stil. Det har länge varit en dröm att få se dem och de är inte i Sverige så ofta och det var verkligen en av mina drömkonserter som nu gått i uppfyllelse.

Die Antwoord verkar inte bry sig det minsta om att anpassa sig efter vad andra tycker och tänker om deras musik eller för den delen deras musikvideos eller sina spelningar. De gör helt enkelt sin grej och sen får betraktaren tycka vad de vill. Men här ikväll så var det om inte helt fullsatt, så måste det varit bra nära fullsatt framför scenen och publiken älskar dem. Vid fler tillfällen under konserten och i kör med publiken, alternativt till publikens jubel, så stärker de intrycket av att det gör precis som de vill med orden ”fuck your rules”. Ofta driver de saker till sin spets där många skulle stannat långt tidigare, men inte Die Antwoord, de fortsätter ytterligare en bit och ibland kan det bli lite väl magstarkt. Men som sagt; de kör på och gör sin grej.

När konserten drar igång så kliver först DJ Hi-tek in bakom sitt bord, musiken börjar pumpa ur högtalarna och han driver igång publiken redan från start. Strax därefter, i intensiva orangefärgade träningsoveraller, kliver Ninja och Yo-landi till publikens jubel in och låten ”Fuk julle Naaiers” får sparka igång konserten.  Hela konserten inramas av en fantastisk ljusshow och som backdrop använder de sina musikvideos till respektive låt som framförs. Overallerna åker snart av och vi får se fantastiskt färgglada kläder, accessoarer, ofta väldigt mycket hud och tatueringar.

I början av konserten är det bara de tre artisterna på scenen, de står inte still många sekunder, de använder hela scenen och är ofta uppe och går på DJ Hi-teks bord så hela scenen används verkligen. Väldigt tidigt i konserten gör Ninja sitt första hopp rakt ut och fångas av den entusiastiska publiken, totalt får jag det till fem gånger som han stagedivar och det känns så där helt rätt och galet, för det liksom bara händer och plötsligt har han hoppat och Ninja flyter runt på publikens händer.

I publiken ser man många som är klädda i Pokémon-liknande dräkter, en dräkt som man ofta ser Yo-landi ha på sig i deras musikvideos.

En bit in i konserten så kommer det upp ett par extra dansare som skapar ännu en dimension till upplevelsen och det känns helt rätt, inte minst för att man ofta dras in i känslan av Die Antwoords musikvideos.

Vi får höra en fantastisk blandning av musik under den cirka timmeslånga konserten, bland annat får vi: ”Fatty boom boom”, ”Rich bitch”, ”Pitbull terrier” (där  Ninja naturligtvis har på sig masken från videon), ”Baby´s on fire”, ”I fink you freaky” och många, många fler låtar. Som extranummer så får jag en riktig nostalgi-kick och dras tillbaka till när jag först hörde Die Antwoord, ”Enter the ninja” får avsluta den här konserten.

Die Antwoord hade jag som tidigare nämnts väntat på länge att få se och när jag såg att de skulle komma till Dans Dakar så var det här en av årets måsten. Förväntningarna var skyhöga, men jäklar så galet och bra det här var, långt över och bortom vad jag vågat hoppas på.

Lyckoruset över att äntligen fått se Die Antwoord live kommer finnas kvar länge.

 

Betyg: ***** (5/5)

Band: Die Antwoord

Datum: 9 augusti 2014

Plats: Dans Dakar

Ort: Stockholm

Arrangör: Dans Dakar

Läs alla inlägg om Dans Dakar | Die Antwoord

Våra senaste spelningar: