Intervju med Örjan Mjörnheden från YO Combinations
Publicerat den 5 april, 2016

Örjan Mjörnheden

 

LiveNews.se fick möjlighet att ställa några frågor till Örjan Mjörnheden från YO Combinations, kritikerrosade Lisa Lystam Family Bands supportakt på Norrehus i Klippan den 22/5.

Jag har förstått att du har spelat i en massa band genom åren, vilka är du aktiv i just nu?

Just nu spelar jag gitarr och sjunger i YO Combinations och är basist i Bobby Lee Band. YO Combinations startade 2011 och Bobby Lee Band samma år.

Berätta om ditt band YO Combinations.

Efter en lång sejour med Bluesministrarna från Helsingborg skapade jag ett öppet blueskollektiv 2005, Combinations. Vi gjorde nio demos, spelade på många bluesklubbar, festivaler och spelställen och recenserades i Jefferson (bluesbibeln i Sverige). Sista inkarnationen av kollektivet blev YO Combinations när jag kände att det var dags att försöka föryngra. Jag tog in två 22-åringar, Linus Borg, trummor och Carl Flyman, bas och började spela bluesrock på trio och vi kompade bl a Fredrik Larson på bluesskivan ”Gränsland” (2013). När Combinations tjänat ut fortsatte jag med ”ungdomsprojektet” istället.

Sen dess har jag bytt ut medlemmar så nu är jag inne på min fjärde trummis, Magnus Christensson och basist är Johannes Olofsson (som också lirar i Linus Borg Band). Musiken är densamma men lutar mer mot Texas – New Orleans-blues.

Spelar ni eget material eller andras?

Både och. Jag har skrivit några egna blueslåtar, både på engelska och svenska som ingår i repertoaren. Annars lånar jag gärna material från låtskrivare som J J Cale, vi gör även bluesstandards och plockar låtar från soul, funk, country och rocksfären.

Berätta om förstärkningarna ni gjort inför bluesmötet på Norrehus i Klippan.

Lustigt att frågan kommer upp för det har ägt rum förändringar igen. Det blev en del funderingar från en av gästerna om marknadsföringen med upplägget, ”ett tillfälligt sexmannaband med en tjej spetsen”. Diskussionen mynnade ut i frågan vem jag egentligen puffar för, gästerna eller mig själv? Jag gillar verkligen samarbetsprojekt, har alltid gjort, men vad är det som säger att jag inte gömmer mig bakom mina gästmusiker? Den tanken tog skruv och jag bestämde mig efter att ha sovit på saken att återställa sättningen till YO Combinations gängse triosättning. Alltså, inga gäster, mindre Lasakungen, mer YO Combinations. Det blir min grej fullt ut, no more, no less.

Hur har ni förberett er inför matchen?

Ha. Ha jag har ju presenterat det hela som ett ”Battle of The Bands”, inte sant? Jag ser ”matchen” som en kul grej med ett korn av sanning. Det finns alltid ett element av underdog och utmaning när man är förband. Vi har sex-sju låtar på oss att göra ett extremt starkt intryck och kicka headlinern i ändan. Det gäller mest att vara avslappnad men redo…!

Klippanpop är ju ett känt fenomen men Klippanblues är okänt för mig, kan du förklara vad det är?

Från första början, dvs 1976-77 har det alltid funnits element av andra musikstilar än pop och punk i Klippan/Popfabrikens historia. Men det har sällan uppmärksammats. Som bekant startade Popfabriken med musikföreningen Bombadill, en elevförening för inspelning och komponerande av elektronisk musik. Mycket är höljt i dunkel om den perioden men mitt dåvarande band, Tors Hammare lirade progg, folk- och rockinspirerad instrumentalmusik under Bombadills flagg och avslutade eller spelade näst sist på tre parkfester i Klippan i rad, 77 – 79. Så vi ingick och ändå inte i den etablerade Historien. Klippanbluesens period härrör framför allt från åren mellan 2006 – 2015. Det var då jag spelade bas i Lasakungen. Överraskande mycket av vårt material, både original och covers var ren rotmusik: country, blues, tidig rock n´roll och reggae.

Jag blev verkligen överraskad över hur hemma både musikprofilerna Mats P och Olle Bop var i rock- och blueshistoria, hur mycket material som var inspirerat av Bob Dylan, Van Morrison, Chuck Berry, Slim Harpo, Peps, Muddy Waters, m fl. Sen förstärktes den basen av att Combinations, YO Combinations och Bobby Lee Band då var starkt förankrade i Klippan under samma fas och både spelade in musik, demo och album och hade gott om gigs.Jag satte även ihop en egen samlingsskiva ”Klippan Roots 2013” med gott om låtexempel från våra inspelningar i Popfabrikens studio och fick en positiv recension i Jefferson. Jag missionerade än en gång…!

Har ni några ess i rockärmen, några hemliga knep för att vinna över publiken på er sida?

Hemliga Knepet och esset i rockärmen var från början att sätta ihop det här tillfälliga sexmannabandet med Swingin Ingrid som ”våran tjej/våran ”Lisa Lystam”, dvs matchen mellan sexmannabanden, inklusive två kvinnor. Men som jag sa har jag tagit det bluesiga beslutet att gå ut ”naken” (inte bokstavligt) med mig själv och de andra pågarna i YO Combinations och bara spela vår musik, that´s it, liksom. Bära eller brista, simma eller sjunka.

Vad vet du om era motståndare, Lisa Lystam Family Band?

Jag har ju själv satt igång en sådan tillspetsning som ”motståndare” men egentligen är det så att spelar de i sin egen division, som ett av Sveriges mest bokade bluesband, mängder med gig där man går från klarhet till klarhet, ny skiva i bagaget, stor Tysklandsturné på G, osv. För nästan ett år sedan var YO Combinations förband till Lisa Lystam Family Band på Majblues för Musikföreningen ”Riffet” i Trelleborg. Då passade jag på att prata med framförallt Fredrik och Lisa, som är gitarristen, sångerskan och även bandledarparet, men även en del med den andra gitarristen Matte och basisten. Jag kan bara säga att de var mycket trevliga, okonstlade, positiva och uppmuntrande. Både proffsiga och sympatiska. Det var kort och gott en mycket angenäm upplevelse. Och det är faktiskt jag som föreslagit Norrehus denna bokning efter ha samrått med Sören Andersen på DP Agency, deras bokningsfirma. Andra gången gillt, alltså.

Satsar ni att vinna på knock eller på poäng?

Jag får äta upp mina egna ord, eller hur? Någon vinst hägrar inte, men det är klart att vi skall försöka få upp energin till en hög och bra nivå innan Lisa och grabbarna skall på. Så måste det ju vara, ge järnet och göra jobbet som förband, helt enkelt.

Är det en fördel att vara på hemmaplan eller ökar det pressen?

Spelar ingen roll, egentligen. Klippan är på sitt sätt hemmaplan men jag är inte ett dugg orolig. YO Combinations är ett lokalt band men jag har trots allt hållit på med att spela sen jag var i tonåren. Det skall bli så inih-lvete kul! Det är vad jag helst av allt vill förmedla, att det skall bli roligt och det är vad jag hoppas att dom som kommer och kollar skall kunna ta med sig. Gärna gott om bra musik också…!

Då tackar jag för intervjun och önskar lycka till med giget!

Våra senaste spelningar: