Igår spelade The Royal Concept och Side Effects på Debaser Medis i Stockholm

Först ut för ikväll är Side Effects, vi såg dem senast när de spelade bakom Ebbot Lundberg på This Is Hultsfred i somras. Det börjar redan komma mycket folk till lokalen och många lyssnar gillar bandet, inte bara dricker öl i baren. De bjuder oss på en härlig, lite mörkare, rockigare pop som har ett eget sound. De verkar dela broderligt på rollen som leadsinger, då de flesta av dem sjunger på minst en låt. Förutom gitarristen och keyboardisten så sjunger även trummisen, ovanligt nog. Jag har inte fått nog av dem och jag tvivlar inte på att jag får höra dem igen. De avslutar med ”Riverbank” med en fantastisk känsla, kontrast och röj. De får dessutom med sig publiken väldigt lätt. Vill se och höra mer. Nu.

Sedan var det dags för The Royal Concept och nu är Medis så där härligt fullt med fans som inte vill annat än att se bandet. De inleder med ”Goldruched” och bjuder redan från första låten på riktigt hög stämning med fest, dans och glädje-energi.

Vi får även höra ”World on Fire”, ”D-D-Dance”(första låten de skrev tillsammans), ”In The End” och ”Shut The World” som är skriven om just Stockholm. Det är mycket allsång och riktigt hög stämning. Till extranumren får de hjälp på scenen av fyra kvinnor som sjunger och spelar gitarr/trummor. Vi får vi bland andra låten ”Radio” och ”Girls, Girls, Girls”. De avslutar och toppar med ”Cabin Down Below” som förutom den fantastiska feststämningen, kröns av ett tvättäkta fantastiskt saxofonsolo av ytterligare en kvinnlig gästartist.

The Royal Concept är ett band som jag har sett ett flertal gånger och på väg till spelningen så undrade jag för mig själv varför jag kommer tillbaka till dem hela, hela, hela tiden. Ett tag var jag rädd att supportbandet skulle varit ett större wow, men första låten hinner knappt börja innan jag fått svaret. Det är energin, glädjen och, i brist på bättre ord, pepp-poppen. Man blir så himla glad, dansig och på något sätt övertygad om att det finns mycket glädje i världen, även om vissa av låtarna egentligen har lite dystrare texter. Det ökar kanske bara trovärdigheten; allt är inte perfekt jämt men jäklar vad vi kan ha roligt ändå, just nu! Energin spritter liksom i kroppen, en glädjekick.

Betyg: ***** (4/5)

Band: The Royal Concept

Support: Side Effects

Datum: 20 september 2014

Plats: Debaser Medis

Ort: Stockholm

Publik: Nästan fullt

Arrangör: Debaser/Luger

Bilder på Side Effects: