Bilder från Debaser Slussen, Debaser Medis och Debaser Strand. 

Debaser Strand är den senaste konsertlokalen i Stockholms innerstad som hotas av nedläggning, där alldeles för många gått i graven de senaste åren. Här är ett öppet brev som skickats till berörda politiker.

Hejsan!

När jag började springa på konserter regelbundet var det Debaser Slussen som blev mitt andra vardagsrum. Även om jag är en av de där introverta nykteristerna så var det här jag kände mig hemma. Och Debaser Medis. Och Kägelbanan. Jag misstänker att ni förstår var jag är på väg. Och nu ser det ut som om Debasers hela verksamhet är hotad. Dessa platser är bara de jag personligen haft en relation till. Det finns ju många fler, bara de senaste åren och fler hänger på repen.

Vi har haft ett sånt sprudlande musikliv där man kunnat se världsstjärnor på små scener, artister som på somrarna står på stora scenen på de stora festivalerna. Fatta hur mäktigt det är att se dem på en liten intim scen. Och var ska de nya banden ta vägen? Hur ska de bli upptäckta? Man börjar inte på Annexet och Globen har fått börja agera någon slags medelstor arena. Varför måste alla artister kunna fylla en arena för att få finnas?

Tänk att jag vore din dotter, ditt barnbarn eller gudbarn. Jag älskar musik. Alla mina kompisar gör det inte så jag går ofta själv på konsert. Det är november, ikväll ska jag till en lokal i ett öde industriområde för att se bandet jag älskar. Kanske träffar jag någon där som jag känner. Kanske inte. Hur bekväm är du med att dina ungdomar (eller vuxna barn) hänger själva i öde industriområden? Har du varit där? Själv? En mörk natt? Känt på stämningen?

Tänk om det fanns ett ställe som var lagom stort, låg nära till kommunikationer, faktiskt nästan ovanpå tunnelbanan och ett par hundra meter från pendeltåget. Ett gammalt kulturhus som används till det man byggde det för: kultur. Ett centrumnav för musikscenen mitt i den levande staden. Istället bygger man ett bibliotek i den enda byggnaden på Söder utan boende som kan klaga på ljudnivån. Och nu ännu en tunn livlina riskerar att försvinna för renovering, även om det blir en tillfällig stängning under renoveringen så behövs verkligen en acceptabel ersättningslokal. För många har fått stänga.

Vi vill ju att Stockholm ska vara en levande, sprudlande innerstad som kan leva upp till sitt fina internationella rykte, inte en plats där man bara bor och tittar på Netflix, det kan man göra var som helst.

Ni behöver klargöra vad det är för agenda som drivs mot livemusik i allmänhet och Debaser i synnerhet. Jag och många med mig vill väldigt gärna veta.

Stort tack för att du tog dig tiden att läsa ända hit, ser fram emot svar.

Med vänlig hälsning,
/Liselott “Lotta” Lindberg,
redaktör LiveNews.se

Mer rekommenderad läsning:
Instagram: Debasers pressrelease om renoveringen
Om du vill göra din röst hörd: Protestlista