Jumper på Arbis
Publicerat den 28 april, 2018

20 år sedan sist – Jumper var tillbaka i Norrköping med fyra nya singlar i bagaget.

2001 valde grabbarna från Kristinehamn att lägga musiken åt sidan och ett kapitel i den svenska pop-historien var till ända. Då hade de hunnit med att vinna en Rockbjörn, tagit plats på Tracklistans maratonlista och fått debutalbumet framröstat som årets bästa popalbum i Sveriges radio.

Det andra albumet, ”Välkommen hit”, tog dem ut på en sommarturné som support till Magnus Uggla. Det var i Borgholms slottsruin jag såg dem första gången. På en röd läskback på högkant blev huvudakten inte alls intressant och ett gäng beige-klädda var starten på min egna musikaliska resa.

Ett år har gått sedan Jumper annonserade comebacken. Nu landade de i Norrköping och Arbis.

Bandet har åldrats precis som sin publik men det nya, moderna och synthigare soundet som kännetecknar 2017 och 2018 års låtar återfinns även i den övriga setlisten. ”På andra sidan molnen” blir en mörkare och mer tillbakadragen version som ackompanjeras av Jonas Mobergs ljudmatta. Det är en blandning av det gamla och det nya. Från ”Jumper” via ”Välkommen hit” och ”Skyskrapor” till det senaste i ”När du inte ser på”.

Det tar ett tag innan publiken vaknar till liv och så småningom rör de sig också framåt scenkanten. Niklas Hillboms karaktäristiska ton känns fortfarande igen och skickar hela Arbis på en nostalgikick. Jakob Hellmans ”Hon har ett sätt finns med” men det är bandets allra första låt, ”Tapetklister” som ökar tempot – vilket å sin sida snarare var en förväntning än en överraskning. Det är stabilt och de som hittat hit har gjort det för att se Jumper kanske för allra sista gången. De är nöjda – de visste ungefär vad de skulle få och de fick sin kvot fylld med 90-talspop.

Det var med andra ord stabilt utan några speciella utsvävningar där ”Tapetklister” och den fartfyllda ”I vårt kvarter” var höjdpunkterna. Nog var de värda en något större publikströmning – men de som var där hade i alla fall samlats under samma Jumper-tak.

Text: Jimmy Åkesson

[yasr_overall_rating size=”small”]

Artist: Jumper

Datum: 28 april 2018

Plats: Arbis

Ort: Norrköping

Läs alla inlägg om Arbis | Jumper | Norrköping

Våra senaste spelningar: