Israel Nash på Biljardkompaniet
Publicerat den 5 februari, 2016
Israel Nash inleder vårens Americanasäsong i Kristianstad. Med nya albumet Israel Nash´s Silver Season i bagaget står han återigen på Biljardkompaniets scen, ett Kompakt Diskarrangemang i samarbete med Kulturföreningen Äntligen.

Om vi kanske ska börja från början… Norska Monica Heldal inleder kvällen. Hon spelar titelspåret från Boy From the North från 2013, men bland annat också Conman Coming och Scarlet. Nytt album ska vara på gång, smakprov i form av singeln Jimmy Got Home finns redan på Spotify för den som är nyfiken.

Åter till Israel Nash… Kristianstad och resten av den svenska americanapubliken har tagit denne nästan oförskämt begåvade Texasbo till sina hjärtan, och inför kvällen har det varit fullkomligt utsålt! Det var gott om publik även senast Israel Nash stod på scen i Kristianstad, och det med all rätt, för det här är bra.

På förra albumet Israel Nash´s Rain Plans styrde Israel Nash in på den mer psykedeliska vägen och fortsätter vidare åt samma håll på Silver Season. Ännu mer än tidigare går mina tankar åt Neil Youngs håll, men egentligen börjar denna jämförelse kännas helt onödig, Israel Nash är sin egen.

Israel Nash inleder med Goodbye Ghost från Barn Doors and Concrete Floors, men sedan är merparten av låtarna från de två senaste albumen. Sista låt innan extranumren är Rexanimarum, en av mina favoriter från Rain Plans. Som avslutning får vi sedan till publikens glädje hör Baltimore innan en lång underbar version av Rain Plans avslutar.

Bandet, bestående av den fantastiske sologitarristen Joey McClellan, basisten Aaron McClellan (som fyller år och uppmärksammas med tårta), Eric Swanson (steel) och Josh Fleischman (trummor) är skickliga. Det är tajt och följsamt och det märks att de kan varandra och har spelat tillsammans både mycket och länge. Klangerna är stora, min känsla går åt det drömska hållet, låtarna vävs in i varandra och stämsången är alldeles, alldeles underbar… Det som skiljer Israel Nash och bandet live jämfört med på albumen, är att live får låtarna genomgående ett helt annorlunda driv och bett än på albumen, mer nerv helt enkelt. Jag menar inte att det är bättre eller sämre, bara annorlunda. Liveversionerna skänker en ny dimension till låtarna helt enkelt.

Om du inte hört Israel Nash överhuvudtaget eller missat det senaste albumet så tycker jag absolut du ska lyssna. Om du inte har möjlighet att gå på någon av de två resterande konserterna i Halmstad och Malmö, så spela Silver Season högt i bilen, eller gör som jag den första riktigt koncentrerade genomlyssningen – släck ljuset, blunda och sätt lurarna i öronen, lägg dig ner och lyssna. Låt dig omslutas av klangerna, stämmorna, melodierna och njut av ett album som inte har bråttom.

Bilder på Monica Heldal:

Artist: Israel Nash

Support: Monica Heldal

Datum: 2016-02-04

Plats: Biljardkompaniet, Kristianstad

Ort: Kristianstad

Publik: Fullsatt

Arrangör: Kompakt Disk i samarbete med Kulturföreningen Äntligen.


 

Våra senaste spelningar: