James Bay på Debaser Strand
Publicerat den 22 oktober, 2015
Singer songwritern James Bay från den engelska småstaden Hitchin gästar äntligen Sverige. Ingen har väl undgått ”Hold back the River” som fullkomligt slitits sönder på radiokanalerna i sommar, låten har dessutom just nu över 166 miljoner spelningar på Spotify. Hans första fullängdare ”Chaos and The Calm” debuterade på nummer 1 på englandslistan när den släpptes i våras.

Först ut ikväll är danska Alex Vargas och hans engelska kompis Tommy som inledde kvällen med lugn men tung elektronisk musik. Lokalen är redan full till bredden och har en fantastisk röst som spricker (på rätt sätt) emellanåt. De spelar om vart annat på distade gitarrer och olika keyboards. Rekommenderar varmt en lyssning och ser fram emot att se vad det blir av honom.

Så äntligen är det dags, den slutsålda lokalen är ordentligt varm redan när James Bay och hans band går på. Det är försynt allsång nästan rakt igenom men han får igång det ordentligt ett par gånger, bland annat på ”Let It Go” och även ”If You Ever Want To Be In Love”.

Det är hans första spelning i Sverige och han ber om ursäkt för sin dåliga svenska.

Mycket av konserten är riktigt avskalat och efter ett par låtar med bara Bay så blir det riktigt mäktigt när hela bandet kommer in efter halva ”Scars”. Vi får lite kärleksmys till ”Move Together” och bra fart i (en av mina nya favoriter) ”Best Fake Smile” och ”Get Out While You Can”.

De avslutar med en version av Alicia Keys ”If I Ain’t got you” och sist ut är så klart ”Hold Back The River”.

Jag hade sett fram emot att se honom på lite svenska festivaler i somras, men fick vänta ända till slutat av oktober. Jag Misstänker att det här kan bli en klassiker. Det är galet redan nu att sätta James Bay på en av de minsta av Stockholms etablerade scener. Han lovar att komma tillbaka, undrar bara om det blir på Medis, Arenan eller Berns? Han har alldeles för mycket bra låtar för att vara ett ”one-hit-wonder”.

Betyg: ***** (4/5)

Band: James Bay

Support: Alex Vargas

Datum: 22 oktober 2015

Plats: Debaser Strand

Ort: Stockholm

Publik: Slutsålt, ca 700 personer

Arrangör: Live Nation

Bilder på Alex Vargas:

Läs alla inlägg om Alex Vargas | Debaser Strand | James Bay

Våra senaste spelningar: