Manifest On Tour final 2012
Publicerat den 7 februari, 2013

Manifest On Tour är en oberoende musiktävling för nya band anordnad av bland andra studieförbundet Sensus och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Sju band har gått till final och ikväll spelar de på Nalen Klubb i Stockholm. Turnén är framförallt till för att ge erfarenhet till nya band men den som vinner ikväll får öppna upp Manifestgalan imorgon på Nalen.

Band: Queenfish & Other tales, Humfree Bug Art, Ensamhushåll, Harleqeen, SAQWERTY, indevotion, Drivvedsfolket

Datum: 7 februari 2013

Plats: Nalen Klubb

Ort: Stockholm

Arrangör: Sensus

Publik: fullsatt


Först ut är Queenfish & Other tales från Umeå. ”Bandet” består av Ewa Wikström som spelar lugn, stämningsfull och känslosam musik, i vissa av låtarna gör hon loopar och spelar fina arrangemang med sig själv. Hon har en EP ute och snart kommer hennes första fullängdare.

 


 

Nästa band ut är Humfree Bug Art, sex killar från som gick vidare från delfinalen i Stockholm. De spelar en härlig suggestiv, bitvis hård och medryckande poprock.

 


 

Kvällens tredje band är Ensamhushåll från Lund. De spelar lite mörkare pop rock med ett härligt driv från trummorna. ”ond bråd död” om olycklig kärlek med textrader som ”kärlek är som själva Satan, kärlek är åt helvete.” är ett fantastiskt inslag.

 


 

Nästa band ut är Harleqeen från Sundsvall. Vi får höra en rakt-på-rock. De vågar även plocka mer tempot emellanåt och satsa på ren känsla.

 


 

Nu är det dags för SAQWERTY från Eskilstuna. De har kvällens mest iögonfallande scenkläder och spelar en dramatisk och teatrisk punk-circus-pop. De är helt unika såväl i musik som i framträdande. De har sin grej och kör den hela vägen ut och sen en bit till, det är riktigt underhållande och man undrar vad de ska hitta på här näst.

 


 

Klockan har hunnit bli nio och det är dags för det näst sista bandet Indevotion från Oskarshamn. Musiken har jämförts med Paramore och de är något på spåren. Sångerskan My Helmner har en härlig energi och musiken är snabb, hård och glad. De är det enda bandet som faktiskt får igång stora delar av publiken att dansa ordentligt. Under sista låten går My av scenen och försvinner ut, kvar står killarna och manglar på och håller upp det hela riktigt bra.

 


 

Sista bandet ut för kvällen är Drivvedsfolket från Norrköping. Ett gäng glada killar som spelar lite funkig indiepop-punk. Det är sångarens första gång i Stockholm och en härlig glad naivitet genomsyrar intrycket jag får av dem.


Det har varit en fantastisk kväll med sju riktigt bra band. Vi har hört en salig blandning av genrer, allt från singer-songwriter till ping punk och hårdrock. Mina personliga favoriter från kvällen är Indevotion och Ensamhushåll, men jag kommer hålla ögonen efter samtliga i framtiden för alla har det där lilla extra som gör dem unika.

Stort grattis till kvällens vinnare och bandet som får öppna galan imorgon: Drivvedsfolket! Det ska bli roligt att se dem igen imorgon.

Våra senaste spelningar: