Dropkick Murphys på Annexet
Publicerat den 22 januari, 2013

Amerikanska Dropkick Murphys från Boston, USA är ute på världsturné. De kombinerar hardcore och punk med keltisk folkmusik. Första gången jag såg Dropkick Murphys var på Peace & Love förra året. De fullständigt knockade mig med sin energi, glädje och allvar den sommardagen.

Med sig ikväll har de Frank Turner & The Sleeping Souls. Frank får igång publiken bra och många kan låtarna, en hel del är där för att se honom. Det är mysigt, varmt, glatt och lite punkigt emellanåt. Han tar upp en kille som heter Elias ur publiken som får spela munspelssolo, helt utan tidigare erfarenhet och med den enda instruktionen ”blås ut och in och flytta det från sida till sida”. Han lyckades dessutom riktigt bra! Frank friar vidare till publiken genom att använda sig av mycket svenska som han läser från ett papper. Det fungerer bra och han lyckas verkligen värma upp publiken med så väl sin musik som sin värme.

Dropkick Murphys drar igång och helt plötsligt känns lokalen proppfull och det luktar öl. De turas om att sjunga och frontmannen Al Barr levererar ett jäkla röj och har en fantastisk publikkontakt. Vi får se en uppsjö av instrument, allt från säckpipa, banjo, dragspel och pickoloflöjt till de vanliga rockinstrumenten.

De spelet som alternativa jullåt ”The season’s upon us” som de fått önskningar på. Från nya skivan får vi bland annat höra ”Rose Tattoo” och det blir anstormning till låten ”I’m Shipping Up To Boston”, vi får höra en tolkning av AC/DCs ”Dirty Deeds Done Dirt Cheap”. Musiken har mycket tempoväxlingar och vi får höra allt från heardcore och lättare folkmusik. Ofta samtidigt. Låtarna är korta och intensiva och publiken skanderar ”Lets Go Murphys” mellan låtarna.

Till de sista låtarna (bland annat lugna ”End Of The Night”) och tar de upp massa fans på scenen det dansas vilt bland de närmare 50 fansen på scenen. De fortsätter så i ett antal låtar, det är som att bandet inte vill sluta. Tillslut tar tyvärr kvällen slut och vi flyttas tillbaka från det varma och svettiga röjjet ut i det den superkalla svenska vintern. Men lite varmare i själen.

Betyg: *****

Huvudband: Dropkick Murphys

Support: Frank Turner & The Sleeping Souls

Datum: 22 januari 2013

Plats: Annexet

Ort: Stockholm

Arrangör: Live Nation

Publik: närmare fullsatt

 

Bilder på Frank Turner & The Sleeping Souls:

Våra senaste spelningar: