The Royal Concept drar igång 2013!
Publicerat den 5 januari, 2013

Ikväll är det dags för mina första konserter för 2013 och det blir på Debaser Medis i Stockholm. Kvällens huvudakt är The Royal Concept som jag haft möjligheten att se och plåta några gånger tidigare, men det börjar bli länge sen nu. Senaste dagarna har jag därför lyssnat flitigt på deras musik och jäklar så bra det är och jag minns att jag gillade dem live väldigt mycket. De andra två banden är Hyper Heart och Frida Sundemo, de två har jag däremot inte lyssnat så mycket på tidigare.

Årets första spelning står Frida Sundemo och hennes band för. Det är en spännande pop som verkligen faller mig i smaken. En fantastisk röst som har en lätt heshet som ger mig en känsla av mystik. När det är som mest, är det tre personer som samtidigt använder sig av slagverk och tillsammans blir det otroligt mäktigt. Tyvärr så har det inte kommit så mycket publik till konserten. Det står ett tiotal personer precis vid scenkanten, sen är det ett stort tom golv och längre bak ser man det som kunde ha varit en ganska så stor publik. Så det är inte helt lätt att ta plats och låta konserten verkligen komma till sin rätt. Men när låten ”indigo” spelas, då har det plötsligt hänt något och publiken vaknar till, men tyvärr är det lite för sent. Frida Sundemo är den som ger mig min första konsert 2013 och det är en väldigt bra konsert med mycket bra och intressant musik. Så jag kommer hålla ögon och öron öppna för att få höra och se mer av henne i framtiden.

Andra bandet ut är Hyper Heart och även de låter väldigt bra. Men även nu är det ganska så liten publik och jag vet inte om det är därför. Men jag får känslan av att bandet inte riktigt kommer till sin rätt. Inte förrän deras sista låt, då är det precis som att de hittat en helt ny växel och utstrålar en energi som jag gillar massor, önskar bara att de hittat den energin tidigare.

Sista bandet den här januarikvällen är The Royal Concept. Nu har det publikmässigt hänt något, redan 10 minuter innan avsatt tid börjar man få trängas framme vid scenen och jag upplever att lokalen är nära fullsatt. Direkt när ridån dras undan så kör The Royal Concept igång ordentligt. Det är fullt ös och riktig festkänsla från början till slut. Man märker tydligt på bandet att de har scenvanan, de tar plats och ger varandra utrymme och är härligt samspelta. Det låter dessutom väldigt bra från alla instrummen och sångaren. Även kontakten med publiken är bra, både under de faktiska låtarna och i mellansnacket. Det är ett högt tempo genom så gott som hela konserten och det är fantastiskt roligt att få se dem igen. Även publiken verkar ha längtan för det är mycket glädjerop och allsången dyker upp i många av låtarna inte minst till de underbara låtarna ”D-D-Dance” och ”Gimme twise”. Redan under spelningen står jag fundera på vart och när jag kan se The Royal Concept nästa gång? Kollar deras spelschema och inser att det ska ut och spela lite runt om i världen. Men det här gav en fantastisk mersmak, så jag hoppas de kommer till Sverige och gör fler spelningar snart igen.

Betyg: *****

Huvudband: The Royal Concept

Support: Hyper Heart, Frida Sundemo

Datum: 4 Januari 2013

Plats: Debaser Medis

Ort: Stockholm

Arrangör: Debaser

Publik: Nära fullsatt

Bilder på Frida Sundemo, Hyper Heart:

Våra senaste spelningar: