Frida Hyvönen i Berwaldhallen
Publicerat den 7 december, 2012
Frida Hyvönen är född och uppvuxen i Robertsfors utanför Umeå. Hon har släppt fem skivor och är en fantastisk låtskrivare. Hennes texter ger ofta stor igenkänningsfaktor och har stor svenskanknytning. Oftast ser man henne med relativt få musiker och alltid bakom sitt piano. Ikväll är hon i Berwaldhallen tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Upplagt för magi.

Jag är själv inte så van vid symfoniorkestrar så känslan nästan slår emot mig när de börjar. Det är magiskt och sjukt mäktigt från första stund. Fridas fantastiska röst kommer vekligen till sin rätt och det är härligt att höra hennes låtar med orkestern. Vi får höra en hel del av Fridas låtar som ”Gas Station”, ”Farmor” och min personliga favorit och den som fick mest jubel ikväll ”Dirty Dancing”.

Orkestern tillför en fantastisk känsla till Fridas låtar, man kan säga att de ökar kontasten: de lugna partierna blir ännu lugnare och mycket mer nyanserade och detaljrika medan de mer intensiva partierna… Blåser mig själsligen av stolen. Vi får även höra en del klassiska stycken bland annat ur Kurt Weills opera Silversjön.

Ska jag ha något negativt att säga så är det att miljön lite kräver att man lägger band på sig, det passar sig liksom inte att sjunga med och ställa sig upp och dansa.

Imorgon (lördag) går konserten igen, konserten spelades in och kommer att sändas i Sveriges Radio P2 . Jag kommer hålla öronen efter den, för sitter man hemma kan man digga hur mycket man vill.

Betyg: *****

Band: Frida Hyvönen och Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent Hans Ek

Datum: 7 december 2012

Plats: Berwaldhallen

Ort: Stockholm

Arrangör: Sveriges Radio

Våra senaste spelningar: