En förstagångsbesökares betraktelser av Hultsfred
Publicerat den 19 juni, 2012

I år var det första gången jag besökte Hultsfredsfestivalen. Var det ungefär vad jag hade förväntat mig? Ja, det måste jag säga. Vilka artister det skulle vara visste man ju, så man var ju förberedd på vilken typ av musik det skulle vara, enligt min tolkning var att det var mest (väldigt generaliserat) electro och indiepop och indierock av olika slag. Den rena rocken stod Slash och hans band för.

Bästa låten var korad redan innan och höll sin ställning genom hela festivalen, det innebär inte att de andra vad dåliga, bara att denna är så brilljant, ”Gay Pirates” av Cosmo Jarvis.

Favorit konserten var helt klart Katzenjammer, vilket drag, vilken fart och vilken utstrålning de tjejerna har! Stämningen var magisk och deras sjukt starka och tonsäkra ”Ronja-körsång” mitt i de småländska skogarna gav mig bokstavligen gåshud och skakade om hela mitt väsen.

Mest underskattade var helt klart Noah and the Whale som lätt hade kunnat fylla en lokal tre gånger storleken. Även Familjen och Icona Pop hade mått bra av lite större scener. Medan endel andra akter kunnat klara sig på lite mindre. Problemet är lite gapet mellan de stora och små scenerna. Den största av de faktiska byggnaderna är teatern (i år kallad Vita scenen) som sväljer ca 1000 personer medan den gröna och blå utomhusscenerna utan vidare kan ta 15 000.

För mig personligen har den här festivalen varit väldigt utvecklande. Jag har framförallt fått en ny förståelse för, och liten inblick i, electro genren. Jag är inget övertygat fan än men jag kan lyssna på en Justice låt utan att få panik.

Trots att man försöker att vara överallt och hela tiden känner att jag missat en del saker. Noel Gallagher spelade massa gamla Oasis låtar, jag hörde dem på avstånd men hade gärna varit där. The Cure gjorde en legendarisk spelning, tyvärr hade jag inte möjlighet att se hela då den började vid 01:00 och höll på i mer än 2,5 timmar långt in i gryningen, men jag fick se början i alla fall!

Musikaliskt var den enda besvikelsen egentligen att Mumford And Sons ställde in, men vi har ju idag fått veta att vi får en ny chans på Peace & Love och de med festival armband från Hultsfred kommer in.

Miljön på Hultsfredsfestivalen är pittoresk, bredvid en stor fin sjö med natur i alla riktningar. En härlig kontrast att se dessa stora scener med stora ljusshower och tusentals människor stå å skrika med till valfri artist mot en backdrop av småländska skogar.

En sak som Hultsfredsfestivalen gjort mycket bra var att ta in riktiga vattentoaletter med både belysning och möjlighet att tvätta händerna! Jag har sett dem tidigare nere på kontinenten och äntligen är det dags att få lite civilisation till Sveriges festivaler med! Har man tillräckligt med pengar kan man även få ett litet hus att bo i på campingen alternativt bo i ett tåg med egen toalett och dusch på rummet! Jag måste verkligen säga att FKP Scorpio som numera arrangerar festivalen har gjort ett mycket bra jobb med att få festivalerna lite mer civiliserade. Dessutom en fantastisk app kan jag lägga till pluss-sidan!

Här kommer egentligen det enda jag har att klaga på vad gäller hela festivalen. Matvagnarna får inte sälja dricka, det är det en ölkedja som har monopol på. Det katastrofala här är att jag blir törstig och har inte tid/ork att gå ut till bilen; Jag går till ett öltält och köper mig en svindyr monopol-Cola. Så plockar tjejen en Cola som står på golvet. ”Kan jag inte få en kall?” frågar jag och pekar på dem som ligger i kylen. ”Nej, dom får vi inte sälja, dom är farliga” svarar hon… Jag går därifrån med min fisjumna Cola som kostar 60 kronor litern, jag får inte behålla korken så jag kan fortsätta dricka på samma cola under kvällen och på disken sitter en stor handskriven lapp som kallar mig för ”Snållänning” om jag inte ger dricks…

Men på det stora hela var det en fantastiskt festival. Jag trivs i de småländska skogarna även om jag hade lite svårt med orienteringen och gick vilse i mörkret på festivalområdet fler än en gång. Jag hoppas verkligen på att kunna återvända i många år framöver och ser fram emot att se vad de har hittat på tills dess!

Läs alla inlägg om Hultsfred 2012

Våra senaste spelningar: