En Norrköpingsbos betraktelser av Bråvalla
Publicerat den 30 juni, 2013

Det var länge sedan ryktena startade om att några tyskar skulle anordna en festival i Norrköping. Här, i vårt älskade Peking, skulle det äntligen hända något. Något som lockade människor och som skulle ställa till med en riktig folkfest.

Något år gick innan det blev officiellt att tyska FKP Scorpio skulle anordna Bråvallafestivalen på ett gammalt flygfält strax utanför Norrköpings innerstad. Och efter att dem släppt de första artisterna så insåg man storleken på själva spektaklet. Storleken och bredden. De valde att vända sig till både ungdomar och deras föräldrar i alla olika former och smaker.

Då, när jag insåg att det skulle bli SÅ stort, började jag bli lite tveksam. Det var den där lilla patriotiska hönsmamman i mig som väcktes. Hur skulle Norrköping, min vackra lilla hemstad, klara av det här evenemanget? Skulle staden bli vandaliserad av fyllon? Skulle butiker klara av anstormningen av festivalbesökare? Skulle alla som bor i närheten av festivalområdet påverkas och bli störda? Men den största frågan var självklart; vad skulle alla tusentals besökare tycka och tänka om Norrköping?

Nu i efterhand är jag glatt överraskad. Alla jag har pratat med har varit otroligt nöjda och staden är fortfarande hel och ren (kanske inte skinande ren, men hyfsat ren).

FKP Scorpio har skött sig riktigt bra överlag, även om de stötte på lite logistik-problem när stadens kollektivtrafik låg i strejk första dagen och det blev fler besökare med bil än de väntat sig. Något som de på ett bra sätt försökte lösa med shuttle-service.

De 51 590 människorna som besökte festivalen gjorde att det blev oändliga köer till toaletter, bankomater, matstånd och barer. Något som irriterade många, men som var förståeligt och förväntat med så många besökare.

Men det och alla andra saker som inte gått perfekt är bara barnsjukdomar, för oavsett hur erfaren en organisation är så finns det alltid små grejer som går fel eller inte fungerar när något är helt nytt och i den här skalan.

Jag vill bara tacka ALLA som gjort den här festivalen möjlig och som har jobbat innan, under och efter för att skapa en bra upplevelse för både besökare, artister och press. Ett STORT tack till alla volontärer, Norrköpings Kommun, Upplev Norrköping, polisen och självklart FKP Scorpio.

Nu städer vi upp och börjar peppa tills nästa år. För Bråvallafestivalen kommer tillbaka 2014. Förhoppningsvis lika bra, om inte bättre.

Läs alla inlägg om Bråvalla | Bråvalla 2013 | festival | Norrköping

Våra senaste spelningar: