Shinedown m.fl. på Annexet
Publicerat den 30 november, 2018

På torsdagen gjorde Shinedown sin första headlinespelning i Stockholm inför ett nästintill fullsatt Annexet. Med sig hade dom Starset och Press To MECO.

Kvällen är kall, blöt och blåsig utanför lokalen. Globenområdet är fullt med folk eftersom förutom vår hårdrockskonsert så går Orups 60-års fest av stapeln samtidigt. På Annexet kokar det dock.

Först ut är engelska trion Press ro MECO. De är bra men aningen tunt med bara tre personer, men det kan ha att göra med att man vet vilka ljudbilder som väntar senare under kvällen.

Starset beskriver sig själva som ”cinematic rock” och den komplicerade mytologin tar verkligen tag i historieberättandet. Det är riktigt bra och i den tunga, periodvis elektroniska rocken har man målat in akustiska, klassiska instrument i form av tre personer på cello och fiol. Även om man inte tar hänsyn till den avancerade mytologin bakom så är detta riktigt bra, underhållande och tänkvärt.

Lokalen är nära nog fullsatt när Shinedown drar igång med full fart från första låten. Shinedown startade 2001 och har släppt sex fullängdare sedan 2003, varav den senaste “Attention Attention” kom tidigare i år. På scenen tar dom mig med förvåning då det är en hel del publikinteraktion, sångaren Brent Smith ber till exempel folk hälsa på den man står bredvid och tar då tillfället att skaka hand med oss fotografer och säkerhetsvakter och i diket. Under “State of My Head” uppmanar Smith oss att plocka upp telefonerna och tända lampan och veva med armarna, det blir riktigt effektfullt.

Vi får den fantastiska “Cut the Cord”, stenhårda “Devour” och den tidvis lugna “Get up” från senaste plattan känns som ett avbrott mot deras vanliga låtar, den är poppig snarare än metal och i sitt budskap väldigt peppig. Till den energirika “Enemies” gungar golvet ordentligt. Lugna “Second Chance” får riktigt mycket allsång. “Simple Man” kör de med bara gitarr och sång på ett podium mitt i publiken med öronbedövande allsång.

Jag uppskattar verkligen Shinedowns förmåga att blanda så många typer av låtar, från powerballader till blytungt, från poppigt till energisk metal till akustiskt. Scenframträdandet är riktigt bra och jag ser dem verkligen snart igen!

[yasr_overall_rating size=”small”]Artist: Shinedown

Support: Starset, Press to MECO

Datum: 29 november 2018

Plats: Annexet

Ort: Stockholm

Bilder på Starset

Bilder på Press to MECO

Läs alla inlägg om Annexet | Press to MECO | Shinedown | Starset

Våra senaste spelningar: