Hollywood Vampires på Gröna Lund
Publicerat den 30 maj, 2016

Om benämningen ”Supergrupp” någonsin varit aktuellt så är det väl i det här fallet. Hollywood Vampires består av Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry (Aerosmith).

Resten av bandet som är med på turnén är heller inte helt okända, vi har Tommy Henriksen (Alice Cooper) på gitarr, Matt Sorum (från bl.a från Guns N’ Roses & Velvet Revolver) på trummor, Robert DeLeo (bl.a. från Stone Temple Pilots) på bas och Bruce Witkin (jobbade bl.a med Depp på Sweeny Todd) på keyboards & gitarr. De släppte ett självbetitlat album 2015 och den låt som spelats mest har strax över 366 000 lyssningar på Spotify, en siffra som överträffas med lätthet även av tämligen många svenska artister. Kanske en orättvis jämförelse, men frågan kvarstår: Hur många är kommer för musiken och hur många är här för att se kändisarna? Och spelar det någon roll?

Säkerheten var rigorös och portarna till parken stängdes kl 19.30, jag trodde det skulle vara tidigare, parken var verkligen knökfull och matköerna så långa att det fick bli popcorn till middag. Några minuter efter åtta går de på. Hela projektet är tillägnat ”All our drunk, dead friends”.  De flesta låtarna är tolkningar av äldre låtar, fördelen med 40 år gamla covers är att publiken redan kan endel av låtarna men vi fick även höra två av deras egna. Depp har skrivit låten ”As Bad As I Am” och ”Dead Drunk Friends” fångar verkligen essensen av hela projektet. Jag hade trott att Depp skulle vara mer framträdande på scenen, alla medlemmar tog plats på scenen man kan utan tvivlande säga att det är Alice Cooper som håller ihop projektet och den drivande kraften på scenen även om Depp drog flest skrik från publiken.

Förutom de egna låtarna får vi klassiker som ”20th Century Boy”, ”Come together”, ”Whole Lotta Love”, ”Ace of Spades”,”Break on Through” och många fler. Gemensamt är att alla låtar tillägnas en död vän gjort låten. Undantaget blir när de spelar sina egna låtar som ”18 and live” och Aerosmiths ”Sweet Emotions”. Mest jubel får vi nog på slutklämmen där vi hör ”School’s Out” som går ihop med Pink Floyds ”Brick in The Wall” på samma sätt som när Alice Cooper spelade på samma scen för ca ett år sedan.

Jag ska erkänna att jag hade ganska låga förväntningar på den musikaliska delen av konserten, och det var bra mycket bättre än jag hade trott att det skulle vara. Jag är ännu lite mer Alice Cooper fan nu och att se detta band tillsammans, det är verkligen en supergrupp. Man får ta det lite för vad det är och då blir det riktigt bra. Det är ett roligt projekt med många duktiga musiker, och det klart man ska hylla sina gamla fyllevänner som dött om man får chansen, och att dessutom kunna göra det tillsammans med nya kompisar framför tusentals fans: en härlig kväll helt enkelt.

Kritiken som rasat kring Johnny Depp de senaste dagarna i samband med hans åtal för hustrumisshandel såg jag inte skymten av, de höll sig kvar i kommentarsfälten.

(Inga bilder från denna konsert finns till försäljning p.g.a. fotorelease)

[yasr_overall_rating size=”small”]

Artist: Hollywood Vampires

Datum: 30 maj 2016

Publik: Fullsatt (17 000)

Plats: Gröna Lund

Ort: Stockholm

Läs alla inlägg om Alice Cooper | Gröna Lund | Joe Perry | Johnny Depp

Våra senaste spelningar: