Europe stänger Gröna Lund för i år
Publicerat den 26 september, 2015
Väsbykillarna i Europe stängde Gröna Lund för säsongen på denna relativt varma septemberkväll. Det är fjärde gången som bandet står på Gröna Lunds stora scen.

De startade redan i slutet av 70-talet för att 1982 vinna Rock SM. 1986 kom The Final Countdown, soundtracket till alla nedräkningar någonsin. Efter en paus kom de tillbaka i mitten av 2000-talet och har släppt ett antal skivor sedan dess. Senaste skivan ”War of Kings” släpptes i mars i år.

De inleder med titelspåret från senaste plattan och första riktiga gamla godingen blir ”Superstitious”. De blandar friskt mellan power ballader och ren power och Joey Tempest jonglerar med det vita micstativet. Det är full fart och blir aldrig tråkigt.

Vi får såklart mer drag och allsång på de gamla låtarna, vi har ju hunnit lyssna på dessa i 30+ år medan det nyaste materialet kom i mars. Till det gamla materialet har vi dansat, eller inte fått dansa, tryckare på mellanstadiet och eller hört på radio många gånger. Men även om det gamla materialet är det som står för allsången så håller det nya verkligen intresset uppe. Det är bra, riktigt bra.

Jag ska tillägga att jag är sjukt partisk, som gammal Väsbybo har man växt upp med Europe. Jag hade en affisch på mitt flickrum som var större än naturlig storlek (man borde inte få göra så stora affischer) eller om det var den fantastiska pudelfrisyren som bara fick huvudet att se så mycket större ut. På gymnasiet hade jag samma lärare som de hade haft, tydligen brukade Joey Tempest sitta och träna på sin autograf på lektionerna. Något som så här i efterhand bara kan ses som sjukt bra utnyttjande av tiden.

Sista låten för ikväll, och i år, blir så klart ”The Final Countdown” med allsång som får Grönan att gunga. Det känns lite sentimentalt när man åker färjan från Djurgården, barerna är stängda, alla åken är stängda och släckta, skriken och scenen har tystnat. Grönan har verkligen stängt för i år.

Kenny kunde dock inte låta bli att droppa en liten bomb: första släppet för 2016 – Deep Purple! Dags att plocka fram luftgitarren och börja öva på Smoke On The Water.

Betyg: *****(4/5)

Band: Europe

Datum: 25 september 2015

Plats: Gröna Lund

Ort: Stockholm

Publik: I princip fullt

Läs alla inlägg om Europe | Gröna Lund

Våra senaste spelningar: