Eric Gadd på Gröna Lund
Publicerat den 9 juli, 2013
Eric Gadd släppte sin första skiva för 26 år sedan och har mer än 10 studioplattor under kavajen, några på svenska, några på engelska. Sin senaste skiva ”Fiende eller vän” kom i april i år och känns verkligen relevant och 2013, något som inte är helt enkelt efter närmare 30 år i branschen.

De inleder med det första spåret på nya skivan; ”Vingar”, det blir mycket nytt ikväll och han berättar att han är nervös för det. Vi får även höra ”Ge mig allt tillbaks”, ”Inget lyckligt slut” och ”Jag står kvar”. På nya låten ”Friheten” och schlagerlåten ”Vi kommer aldrig att förlora” får de sällskap på scenen av Thomas Stenström som tillsammans med Jacob Olofsson varit delaktig i skrivandet av nya plattan. Thomas stjäl showen lite faktiskt, en fantastisk scenutstrålning och energi, han är även soloartist och jag kommer hålla ögonen på honom i framtiden.

Tillbaka till Eric! Efter en inledning med nytt material som publiken inte hunnit lära sig lika mycket så får vi höra en hel hög klassiker, så som ”Do You Believe in me”, ”The right way, ”My Personality” och ett mäktigt avslut med ”Wish I”. Det är en härlig allsång och det känns som man är med i en ”vi som sjunger hellre än bra” kör, roligt och inte så viktigt att det blir rätt.

Eric Gadd har en härlig och avslappnad relation till sin publik, det är en hel del ”den här kan ni” och han ställer inte så mycket krav utan låter energin växa under spelningen, lite av sig själv. Det är en harmoni och tillit som växt under 3o års tid. Man får känslan av att det är mycket improvisering och han gör inte livet lätt för sina medmusikanter.

Det går riktigt bra, trots halsfluss och konkurrens från Håkan Hellström som kör allsång på Skansen samtidigt. Värmen stiger kraftigt under spelningen och jag vill höra mer. Speciellt av det nya materialet. Jag ser fram emot att höra låtarna mer, få mer spridning på musiken och det här kan bli en klassisk platta (till) för detta är riktigt, riktigt bra. Det var länge sedan man hörde Eric Gadds epitet Sveriges Soulkung, ikväll har han absolut provsuttit tronen igen.

Betyg: *****

Band: Eric Gadd

Datum: 9 juli 2013

Plats: Gröna Lund, lilla scenen

Ort: Stockholm

Arrangör: Gröna Lund

Läs alla inlägg om Eric Gadd | Gröna Lund | Thomas Stenström

Våra senaste spelningar: