Villagers på Debaser Medis
Publicerat den 2 mars, 2013
Irlandska Villagers var tillbaka i Stockholm i går kväll men den här gången som huvudakt (de supportade indiejätten Grizzly Bear i höstas). Folk fyllde Debaser Medis för att få lyssna på frontmannen Conor O’Brien och hans band spela deras unika blandning av folkmusik och atmosfäriska mellanspel.

Irlands rika litterära tradition återspeglas i O’Briens sagolika texter. Att lyssna på Villagers är som att titta på en film. O’Brien berättar historien medan bandet bygger upp ljudspåret som framkallar djupa känslor.

Villagers texter är ofta dystra och visar de mörkare sidorna av mänskligheten. Även om låten presenteras som en luftig popmelodi, den avslöjas av tungsinta orden i texten. Och att se på Villagers live bevisar detta.

När O’Brien sjunger, ser det ut som om varje ord gör ont. Som att sanningen han försöker befria är smärtsam. Han ger allt och resultatet är trollbindande.

Merparten från deras nya album ”Awayland” som släpptes i januari, men några älskade låtar från den kritikerrosade ”Becoming a Jackal” fick också plats. Till höjdpunkterna hörde ”Earthly Pleasures” och ”Becoming a Jackal”. Bandet avslutade med favoriten ”Ship of Promises” och spelade sedan ett lugnare extranummer med en akustik version av ”That Day”.

Villagers lämnade en publik förgäves skrikande efter ännu ett extranummer, och med en uppenbar önskan om ett återseende.

Betyg: *****

Huvudband: Villagers

Support: Luke Sital-Singh

Datum: 1 mars 2013

Plats: Debaser Medis

Ort: Stockholm

Publik: Fullt

Läs alla inlägg om Debaser Medis | Villagers

Våra senaste spelningar: