I höstas släpptes brittiska IAMX sitt sjätte studioalbum Metanoia och i Torsdags släppte de videon till spåret North Star från samma skiva. Det är en fantastiskt låt och videon är som alltid väldigt kreativ skapad, med mycket tempoväxlingar och kontraster mellan ljus och mörker och framförallt, otroligt snyggt gjord! (se nedan)

Musikmässigt är IAMX väldigt komplext och täcker ett enormt musikspektra, det är elektroniska slingor och tung bas, uppblandat med mycket mörker. Med stora kontraster inom dansvänliga elektroniska låtar till känslosamma ballader täcker man många olika delar av musikvärlden. Chris Corner har en fantastisk röst som griper tag, håller sig fast och förmedlar precis den känsla som texten och låten förtjänar och tack vare den enorma bredd som skapas med ljudbild och variation i Chris röst så håller man kvar i sitt unika IAMX sound.

Ikväll gästar IAMX Debaser Medis i Stockholm. Förutom Chris som är frontfiguren så har han med sig: Janine Gezang , Sammi Doll, och Jon Siren som tillsammans levererar ren jäkla electromagi. Det är en stor och entusiastisk publik som kommit till Debaser ikväll och vi får en mäktigt konsertupplevelse, som levereras direkt i första låten ”I come with knives”  som visar på ett välplanerat ljus som ändras och byter färg i takt med musiken och fortsätter lika snyggt och välplanerat genom hela konserten, stora uppspända skärmar där videos till respektive låt spelas upp, ger oss ytterligare en dimension i konsertupplevelse, samtidigt som Chris och resten av bandet är samspelta och gör en grymt bra och mäktig konsert. Vi får höra låtar som t ex: ”North Star”, ”Happiness”, ”Oh, Cruel Darkness, Embrace Me” men det bjuds även på lite äldre låtar som t ex  ”Kiss and Swallow”, ”Tear Garden” och fler låtar under den drygt 1,5 timmar långa konserten.

Bara tanken på att äntligen efter många års väntan få uppleva IAMX live skapade enorma förväntningar och jag var länge orolig om jag hade för höga förväntningar, men det fanns ingen anledning till oro. Allt som Chris Corner ger sig in i tycker jag blir så jäkla bra och snyggt, och naturligtvis var även konserten det!

 

Band: IAMX

Datum: 20 Februari 2016

Plats: Debaser Medis

Ort: Stockholm

Arrangör: FKP Scorpio