Ghost på Tyrol
Publicerat den 28 mars, 2013

Jag har under en längre tid och vid flera tillfällen läst och hört om bandet Ghost. Det är inte äns ett dygn sen jag läste att de nu är klara för Bråvallafestivalen i sommar. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det är ett band jag måste lyssna mig varm på och förhoppningsvis kunna plåta, men jag hade inga planer eller tanker på när det skulle kunna ske.

Omkring klockan 11 idag lämnade jag Oskarshamn och körde mot Stockholm, två timmar senare har jag fått veta att mina tankar om att få plåta Ghost kommer förverkligas redan ikväll. Jag gör så gott jag kan för att hinna lyssna in mig, men inser att jag är alldeles för sent ute för att verkligen komma in i låtarna, men jag gillar det jag hör.

Ghost är ett band som det ligger mycket mystik runt, det bildades 2008 i Linköping och ingen tycks riktigt veta vilka bandmedlemmarna är, sångaren kallar sig för Papa Emeritus II och de övriga 5 bandlemmarna kallar sig för ”nameless ghouls”. 2010 släppt de skivan Opus Eponymus och inom kort släpper de sin nästa skiva Infestissumam.

Ikväll är det omkring 1200 personer inne på Tyrol som väntar på att få se Ghost. Redan när man ser backdroppen så hamnar man i en kyrkoliknande miljö som förstärks av den stora lokalen med högt i tak, doften av rökelse stärker känslan ytterliggare. Plötsligt slocknar allt ljus och ett hav av rök väller ut över scengolvet. Därefter så står fem svartklädda personer på scen och de fyller lokalen med en helt fantastisk ljudbild, kan inte riktigt i ord beskriva det, varje instrument får sitt utrymme och det lilla jag lyssnat in mig på under min bilresa gör sig fantastiskt bra live. Så kliver plötsligt Papa Emeritus II till publikens jubel in på scen, han gör det med en enorm pondus och hans klädsel för tankarna till en religiös ledare, ansiktsmålningen gör att även han förbli oigenkännlig.

När jag kliver ut från den här konserten så är det en för mig väldigt annorlunda konsertupplevelse, mest på det viset att jag inte hunnit lyssna in mig eller skapa mig några förväntningar. Så det enda jag ångrar är att jag inte riktigt haft tiden att lära känna musiken och låtarna bättre. Men nu har jag äntligen fått se det här mytomspunna bandet Ghost, nu vill jag lyssna in mig ännu mer och förhoppningsvis få möjligheten att se dem snart igen.

Betyg: *****

Huvudband: Ghost

Support: Dead Soul, Switchblade

Datum: 28 mars 2013

Plats: Tyrol

Ort: Stockholm

Arrangör: Live Nation

Publik: Ca 1200

Bilder på Switchblade:

 

Läs alla inlägg om Ghost | Switchblade | tyrol

Våra senaste spelningar: