Of monsters and men på Debaser slussen
Publicerat den 22 september, 2012
När jag anländer till Debaser Slussen ikväll så möts jag av en lång kö utanför entrén, detta trotts ihållande regn. Redan här inser jag att bandet ”of monsters and men” är väldigt populära och har en stor och intresserad publik. Jag kliver in på en så gott som fullsatt Debaser Slussen och många av de som står utanför i regnet kommer troligen bli besvikna då de inte kommer få plats. Slussen är en fantastisk härlig konsertlokal, den ger en bra närhet mellan banden och publiken. Men ”of monsters and men” skulle jag gärna se på en större scen. Då kunde alla musiker få sitt utrymme, nu upplever jag det nästan som att de får trängas på scenen och för att jag själv ibland får en känsla av klaustrofobi, det är fullt så att publiken snarare blir en massiv och ogenomtränglig massa.Bandet ”of monsters and men” är ett isländskt sexmanna band vars musik får mig att tänka på band som ”Edward Sharpe and the Magnetic Zeros” och ”Arcade fire”. Bandet frontas av Nanna Bryndís Hilmarsdóttir och Ragnar Þórhallsson. Det är två personer med en härlig och för musiken väldigt passande karisma och utstrålning. Deras röster kompletterar varandra väldigt bra, och Nanna har en förmåga att ändra röstläget från att verka hes till att gå över till riktigt klart och skarp är härligt att höra. De har var för sig väldigt intressanta och bra röster som klarar sig bra var för sig, men när de framför låtar tillsammans då blir det allra bäst, kontraster som bär upp och förstärker varandra.

Deras konsert pågår drygt 1 timme, då har de spelat en bra blandning av låtar, både lite lugnar och  mer upptempo. Kvällens publik verkar vara väl insatt i bandets musik låtar och man både ser och hör handklappningar i takt till musik, händer i luften som formar hjärtan och ett härligt passande gung i hela lokalen. När bandet drar igång med ”little talks” så sjunger publiken så högt och intensivt så att bandet blir överröstat.  De framför även låtar som ”from finner”, ”king and lionheart”, ”love love love” och många fler.

Låten ”six weeks” tycker jag är helt fantastisk på skiva men live lyckade den nå ännu längre. Den börjar med en ensam trumma som bygger upp en stämning och takt, den kompletteras sen med Ragnars härliga röst för att sen fortsätt bygga ca 1 minut in i låten så bryter allt loss och alla instrument släpper loss med en väldig energi. Sen pendlar låten i både tempo och intensitet, både med intrumentnärvaro och körande från övriga bandmedlemmar och publik. Jag tycker det är roligt att bandet har med instrument som dragspel och trumpet spelas flitigt och får viktiga roller i ljudbildens helhet.

Som helhet är konsert med mycket bra musik, kontakt med publiken, en härlig smittsam energi och glädje. Men för att riktigt kunna komma till sin rätt så tror jag ”of monsters and men” skulle må bra av en större scen och jag hoppas det inte dröjer allt för länge till de är tillbaka i Sverige och gör det.


Betyg: *****
Band: Of monsters and men
Datum: 21 september 2012
Plats: Debaser Slussen
Ort: Stockholm
Läs alla inlägg om Debaser Slussen | Of monsters and men

Våra senaste spelningar: