Det sydkoreanska indierockbandet The Rose har under hösten och vintern gjort en stor världsturné som tagit dem genom Nord- och Sydamerika, stora delar av Asien och nu har turen äntligen kommit till Stockholm.

Bandet har varit tillsammans i sju år och debuterade 2017. De har nyligen haft ett två-årigt uppehåll för att satsa soloprojekt och växa som personer samt att vissa av medlemmarna gjort militärtjänst. Sångaren Woosung har också under den perioden haft en framgångsrik solokarriär. I höstas kom The Rose fullängdare HEAL och turnén heter lämpligt nog ’HEAL TOGETHER WORLD TOUR’.

Tekniskt går musiken under det oerhört breda paraplyet k-pop men i min bok är det här mer rockigt, oavsett språk. Gitarrerna är ibland tunga, speciellt på skiva, men oftast är det mjuka låtar och balladerna är känslosamma.

Fryshusets Arenan är slutsåld och fylls till bredden med fans. Det märks att bandet är efterlängtat och mest gensvar får de på de lite fartigare låtarna samt genombrottslåten ”Sorry” som de ger äran för att de kan stå här idag. Den är rötterna (Haha) till The Rose. Mycket bra gensvar får även låten ”Yes”, då de interagerar med publiken och dirigerar körer och ser ut att ha riktigt roligt.

Mitt i fina “Beauty and the Beast” avbryter de låten för att säkerställa att ett sjukdomsfall i publiken blir omhändertaget, de hanterar situationen vant och lugnt och kör sedan om låten från början.

Sista låten innan extranumret blir “Sour” från senaste skivan. Det är roligt att se att senaste skivan är så populär, inte bara äldre material som det kan vara ibland. Som extralåt får vi “Black Rose” (som även är namnet på fansen). 

Det här var min första (men förmodligen inte sista) k-pop konsert, den största skillnaden mot andra konserter är att publiken är utrustade med glowsticks. Ett bättre plasthandtag med en lampa ovanpå där bandets logo (en svart ros i det här fallet) finns gjuten. De lyser förvånansvärt starkt och kan köpas i merchståndet för 950 kronor, något många hade gjort. Publiken är också nämnvärt kortare än vad jag är van vid då en stor majoritet är tjejer i olika åldrar, så man såg ganska bra fast man stod långt bak.

K-poppen växer och gör även intåg på de stora festivalerna i väst. Black Pink headlinear Coachella och Stray Kids kommer till Lollapalooza Paris i sommar. Än så länge är det glest mellan k-pop konserterna i Sverige men jag tror och hoppas att det här bara är början. Efter det här fortsätter The Rose turnén ner i Tyskland för att åka vidare till London, Paris och Barcelona. De säger också att vi ses snart igen, något som inger hopp, även om vi inte har fler datum i Sverige än. 

 Artist: The Rose

Datum: 8:e februari, 2023

Plats: Fryshuset, Arenan

Ort: Stockholm