Krönika Öland Roots 2019
Publicerat den 15 juli, 2019

Sen 2004 har Öland Roots arrangerats i Sandbergen, cirka en mil söder om Ölandsbron.

När man svängt av från väg 136 så följer man skyltar längs med småvägar och hamnar till slut på en tillfällig parkering som ligger insprängd mellan den vackra byn Stora frö och tillhörande odlingslandskap. Just där och då finns det inte mycket tecken på den traditionella bilden av en musikfestival med flera tusen besökare. Men från parkeringen kan man få skjuts av traktor, sittandes på bänkar i en höskrinda alternativt kan man, som jag brukar göra, ta en promenad. I lugnt tempo tar de mig cirka 30 minuter att gå till festivalområdet och då riktigt kunna insupa den underbara miljön och doften från jordgubbsplantagen. Väl framme så befinner man sig plötligt vid en klassiska dansbaneentré mitt i en barrskog där lilla scenen är den faktiska dansbanan och bredvid den finns den för festivalen byggda stora scenen.

Det genomgående är det ett kärleksfullt budskap både till medmänniskor och naturen och det är återkommande budskap inte minst från scenerna. Sen går det som en röd tråd som genomsyrar det mesta på festivalen: ta hand om och var snälla mot varandra och planeten vi bor på, så återvinning och miljötänket är ständigt närvarande. Dessutom är det här i särklass den festivalen med mest spridd ålderskategorier, allt från småttingar som sover i sina barnvagnar, lite äldre barn som spelar fotboll eller gör kullerbyttor till dom riktiga reggae och dancehallfansen från tonåringar till 60+ men man kan även se ännu äldre besökare som antingen är genuint intresserade av festivalen eller mest nyfikna på vad som händer, i vilket fall som helst tycks alla trivas och ha det bra tillsammans.

Matutbudet är stort och man kan få matupplevelsen med inspiration från många olika platser runt om i världen och allt är vegetariskt. Personligen är jag väldigt svag för byfolkets ”smålandsrulle” och brukar äta några stycken varje gång jag får tillfälle, för har otur så får jag vänta till nästa år igen. Men jag försöker även hitta något nytt jag inte provat tidigare, i år provade jag även Indian Grills ”dagens” som var en underbara smakupplevelse, en blandning som innehöll kikärtscurry, tofunuggets, ris, sallad, yoghurtdressing, naan och pappadam, en smakrik middag och ordentlig storlek på portion som man stod sig på länge.

När det kommer till musiken så bjuds det på en fantastisk variation av svensk och internationell reggae, ska och dancehall. I år hade jag tyvärr bara möjligheten att vara där två av fyra dagar men fick då fick jag uppleva fantastiska konserter av bland annat Stina Velocette, Cherrie och Syster Sol. Dessutom är det alltid roligt att få upptäcka ny musik och i lördags när Mo Kalamity & The Wizards intog stora scenen, då blev jag totalt knockad, jag hade ingen koll alls innan konserten, men jäklar och wow, ren jäkla konsertmagi! Öland Roots är även fantastiskt duktiga på att boka legendariska artister som varit i branschen i många många år. Tidigare år har jag haft lyckan att bland annat få uppleva The Gaylads, Toots & The Maytals och många fler live, i år var inget undantag när jamaikanska Marcia Griffiths med över 40 år i bransch som förutom soloartist har gjort många samarbete och även spelat med Bob Marley & The Walers.

I år lyckades Öland Roots även med något riktigt unikt och häftigt, där många andra arrangörer har svårt att ens vara i närheten av 50% på bokningar med kvinnliga artister så bokade Öland Roots i år 100%.

Utöver fantastisk musik, kärleksbudskapet, underbar mat, miljötänket, den vackra platsen i barrskogen med närheten till att kunna bada på en vacker strand och mycket mycket mer, så vill jag även nämna ännu en fantastisk sak som jag själv är otroligt dålig ta vara på, men till nästa år förhoppningsvis bättrat mig, för jag är riktigt nyfiken. Om man tittar i programmet så erbjuds förutom musiken även ett enormt utbud av andra aktiviteter, allt från: Yoga, Capoeira, Macrame, västafrikans dans, ”writers corner”, live grafitti och mycket mycket mer.

Jag tror det framgår ganska tydligt hur mycket jag gillar Öland Roots och jag har varit återkommande besökare sen många år tillbaka, men det är verkligen en fantastisk tillställning med så mycket själ, hjärta och miljötänk jag hoppas att det får fortsätta på det viset många år och jag längtar redan till nästa års upplaga av Öland Roots.

Festival: Öland Roots

Datum: 10 – 13:e juli 2019

Plats: Sandbergen

Läs alla inlägg om Öland Roots

Våra senaste spelningar: