Maxida Märak och Systraskap på Where’s the Music?
Publicerat den 12 februari, 2016
Jag ”hittade” Maxida Märak när hon sommarpratade förra året och sedan dess har sett fram emot att se henne live. Hennes musik är fylld av själ, ilska, politik och passion inlindat i tung hip hop kryddat med stämningsfull jojk. Med rötter både i Jokkmokk och Stockholm får vi en fantastisk och unik ”mashup”. Med sig på scenen har hon Systraskap som sköter slagverken och en hel del olika instrument.

Märak inleder tillsammans med Systraskap med en finstämd jojk följd av två hårda låtar. Vi får senare höra jojken ”Baseball bat” som är baserad på känslan av att slå ihjäl sin lillasysters mördare med ett basebollträ.

Hon avslutar med den fantastiskt vackra ”Mimmis jojk” som är baserad på en känsla av ren kärlek följt av den ordentligt arga ”Backa bak” som är riktigt populär bland publiken. Systraskap gör en fantastisk insats de med, under tillexempel sista låten spelar den ena trumpet med ena handen och trummor med andra, medan den andra bankar skiten ur en koskälla som om det var mobbaren Märak sjunger om.

Det är hela tiden väldigt personligt och känslorna svallar. Helt fantastiskt och jag bara måste se det här igen, snart!

 

Artist: Maxida Märak

Datum: 11:e februari

Plats: Värmekyrkan

Ort: Norrköping

Våra senaste spelningar: