Takida på Grönan
Publicerat den 20 september, 2012
Idag står Takida för första gången på Gröna Lunds stora scen. Det är näst sista konserten för i år på Gröna Lund och det är mycket folk i parken men långt ifrån fullsatt.När Takida går på scenen inleder de med ett medly av väldigt gamla låtar, så gamla att de inte finns på någon skiva.En Takida konsert är ju allt som oftast en orgie i allsång så att inleda med låtar som ingen hört tidigare är vågat. Vi får efter medlyt höra låtar som ”Tear it up Again”, ”Never Alone Always Alone”, ”Curly Sue”, ”The Artist”, ”Haven Stay” och ”The Burning heart” (tillägnad publiken och skriven om fansen enligt Robban).

Några låtar in i konserten så går Mattias Larsson (gitarr) fram och kör lite röstövningar med publiken så de får sjunga upp sig ordentligt. Publiken gör bra ifrån sig men kommer ändå inte riktigt igång.

Extranumren inleds till publikens förtjusning med att Robert Petterson ensam på scenen med Chris Rehn och hans vita cello framför den bombastiska symfoniorkester version av den senaste monsterhitten ”You Learn”.

När de spelat klart spenderar de en bra stund på scenkanten med att kasta plektrum, trumpinnar och set-listor och ta emot publikens jubel. Men jag kan inte skaka av mig känslan av att något har förändrats i Takidas publik. Jag har sett dem fler gånger än jag vågar erkänna att jag sett något band, men de senaste två gångerna har den där så typiska allsången uteblivit. Visst sjungs det, men det brukar vara öronbedövande i alla låtar, speciellt dom hårda och party tricket Robban brukar köra med att sjunga de fem första orden i en låt och sedan låta publiken sjunga resten själva försökte de inte ens med. Jag vet inte vad som har hänt, men den där positiva spiralen med energi mellan publiken och scenen som vi tillexempel fick på Annexet i april uteblev. Däremot så möjliggör den stora utomhusscenen att man kan ha massor av pyroteknik så det hela avslutas med en regelrätt fyrverkeriföreställning i takt till musiken.

Sommarsäsongen går onekligen mot sitt slut, idag fick jag ha halsduk på Gröna Lund och imorgon är absolut sista konserten för i år. Så jag avslutar med Robbans egna ord när han introducerade den sista låten för ikväll ”Fire Away”. ”Vi kör en låt till sen (välkomnar vi) hösten och det förbannade, jävla mörkret”.

Betyg: *****
Band: Takida
Datum: 20 september 2012
Plats: Gröna Lund
Ort: Stockholm
Läs alla inlägg om Gröna Lund | Takida

Våra senaste spelningar: