Tilles tankar om MDNA konserten på Ullevi.
Publicerat den 8 juli, 2012


Senaste plattan MDNA (som är grund för konserten) innehåller otroligt många bra spår. Det är en dansant platta där man får riktigt ny och modern musik. Tunga basljud, härliga synth-slingor, körer och naturligtvis även Madonnas egna fantastiska röst, allt detta och mycket mer blandas och bygger upp de olika ljudspåren. Varje låt går ut stort och får sen utrymme och möjlighet att växa. En för mig helt fantastisk platta i hennes redan stora samling av fantastiska skivor.Detta tänker jag ännu mer på när jag hör personer säger saker som ”det är inte den Madonna jag växte upp till”, och det är det ju inte heller. Gissar att många tänker lite nostalgiskt på hennes äldre hits (som också är helt fantastiska) men den här konserten är ”Madonna 2012” som jag gillar skarpt, inte minst för att hon valt att gå vidare och utveckla sig och sin musik. Att det sen är på ett sätt som jag uppskattar skarpt gör det hela inte sämre utan kort sagt: fantastiskt snygg, spännande och bra.Jag står mitt ute på planen på Ullevi i Göteborg, det är en fantastisk fin sommarkväll, helt perfekt för utomhuskonsert, att det är Madonna som kommer kliva in på scenen ökar bara mina förväntningar ännu mer.Jag har hört att det är 40 000 personer i publiken, mitt på planen är det svårt att uppfatta att det skulle var så mycket folk, bakom mig är det väldigt stora öppna ytor, men tittar man upp på läktarna så är det fullsatt och då får man en bättre känsla av publiksiffran.Martin Solveig är på scenen och ska värma upp publiken. Han spelar mycket av Madonnas tidigare låtar och ofta i en mer elektronisk nytappning. Tyvärr upplever jag inte att han får med sig publiken. Det är egentligen bara när han kör ”Hello” som jag får en känsla av att publiken rycks med i hans uppvärming.

Det är fortfarande väldigt ljust ute när Martin kliver av scenen och nu börjar den där tiden då klockan alltid tycks stå helt still. Man väntar ju på att äntligen få se Madonna och hennes show. Tiden går och man märker att publiken blir rastlös. Jag har ingen aning om hur länge jag står och väntar. Men den ena publikvågen avlöser den andra, klockan går och jag väntar. Men även att klockan står still tänker jag positiva tankar, snart kommer hon komma in på scenen och jag förväntar mig energi, show extrema dansnummer med mycket akrobatik.

Plötsligt hör jag någon i publiken säga ”nu står det två wookies på scenen”, jag tittar lite extra och ser att det är inte alls några håriga rymdvarelser från Star Wars filmerna. Istället så är det två personer klädda så att mina tankar går till Jaworna från samma filmer. Hur som helst så inser man snabbt att de troligen är klädda som munkar. En glödande pendel rör sig över scenen, ljudet av kyrkklockor, körer, ljus och en fantastisk kyrkoliknande bakgrund drar igång och kvällen börjar på ett närmast religiöst sätt.

Det är ett storslaget framträdande, hennes musik är helt otroligt bra, att hon själv intar roller, dansar och showar är otroligt imponerande och snyggt. Även hennes medarbetare är fantastiskt duktiga dansare och akrobater. Att se dem genomföra så avancerad koreografi är så man kan tappa andan bara av att se dem. Att det sen tillförs fantastiskt uppbyggda miljöer med rörlig rekvisita, som ofta byts ut och är anpassade för de olika låtarna, gör det hela ännu mer imponerande. Under låten ”Give me all you luvin´” kommer Madonna först och efter henne kommer det cheerledars och trumslagare från olika håll av scenen. Men man får även se hur de kommer inmarscherande i luften högt ovanför scengolvet, det är en helt galet rolig och annorlunda detalj. Måste här få passa på att erkänna att jag är väldigt svag för oväntade detaljer i det visuella och det här var verkligen coolt och annorlunda.

Hela konserten är till stora delar uppbyggd efter den senaste platta med bland annat mina favoriter ”I´m addicted”, ”I don´t give a”, ”I´m a sinner” och många många fler. Men det blandas även med lite äldre låtar som ”Express yourself”, ”Vogue” och inte minst ”Like a prayer” där jag verkligen känner publikens entusiasm, där man ser folk rycks med i dans och sjunger med i texten.

Som jag nämnde tidigare är jag svag för det visuella i showen. Men jag hörde endel kritik mot våldsamma inslag, sexuella anspelningar och lite annat i den här showen. Jag tycker att om att om man lyssnar på musiken på skivan och tittar lite på marknadsföringen till konserten man ska se, så brukar man kunna få en bra idé om vad man kan vänta sig. Med dagens teknik blir det ofta även riktigt tydliga bilder, som alla kanske inte uppskattar. Jag tycker själv att det räcker med 13 års åldersgräns för ljudnivån som jag tycker bör kunna inkludera de mest chocker inom det visuella. Jag har förståelse att andra kanske tycker det borde finnas ett system, åldersgräns och information för den här typen av shower, som kanske kommer bli ännu mer tydlig, ju mer tekniken går framåt.

För mig var det här en fantastiskt kväll och det innehöll allt jag vågade hoppas på och lite till. Stundtals var det lite problem med ljudet och sånt är aldrig roligt. Men när sånt händer så är det alltid bra om det kan balanseras ut av en fantastisk show så att helheten balanseras ut och som helhet tycker jag det här var en helt fantastisk konsert som jag väldigt gärna skulle se igen.


Läs alla inlägg om Madonna | Ullevi

Våra senaste spelningar: