Popaganda // Parkteatern levererar!
Publicerat den 21 juli, 2012
Popaganda // Parkteatern är en uppvärmningsfestival inför stora Popaganda festivalen. Den är gratis och hålls i Galärparken på Djurgården. Det har regnat varje dag hela sommaren men vi har turen att ha klarat av det på förmiddagen idag så solen skiner och det är perfekt picknickväder. Dagen bjuder på sex stycken riktigt bra popakter som är olika etablerade.

16:00 Kim Vestin
Ö-viks bandet med Kim Vestin i spetsen spelar härlig, finstämd pianodominerad pop med personliga texter som är lätta att relatera till toppat av en fantastisk röst. Hon är mycket personlig och presenterar varje låt med en personlig anekdot om vad den handlar om. Tillexempel presenterar hon sig som världens lyckligaste singel och skrev låten ”The Cornerd Fox” när hon hade gjort slut med sitt ex. Eller den avslutande låten”Mycke vill ha mer” som handlar om att hon gråter vid slutet av allting, tillexempel biofilmer. Fantastiskt härlig och känslig musik som man vill höra mer av. Medmusikanter var Fredrik Johansson och Oskar Hägglund.

17:00 Hökartorget
Hökartorget är från Hedemora och leverar ett jäkla drag från första låten. De får med sig publiken att börja klappa även om publiken är lite avslagna i solen. De spelar snabba korta låtarna på svenska. Det är tydligen deras största spelning någonsin, något jag aldrig kunnat veta om de inte sagt det då de framstår väldigt scenvana. Detta är riktigt bra roligt och med drag under galoscherna. Sista låten ”ADHD skalle” har setts av över 30 000 personer på Youtube på bara en månad. Folk kommer upp på fötter och dansar lite och ja, hela den lilla scenen gungar faktiskt.

18:00 YAST
Yast från Sandviken spelar gitarrbaserad fin pop som samtidigt är relativt tung. De är en man kort idag så synthen är inte med, det hade kanske ändrat ljudbilden lite. Det är ganska lugnt och tungt med många fina ljusa slingor och melodier. Sista låten går lite fortare och jag skulle nog kalla detta lite mer rock än pop om man nu måste kategorisera. Men jag gillar Yast, dom kan ta det lugnt och även få upp tempot. Det är bra och varierande låtar och jag kan inte låta bli att undra vad som händer när dom är en man till. Ser fram emot att få se det någon gång!

19:00 Noonie Bao
Med en fantastisk känsla och inlevelse levererar Noonie Bao suggestiv musik med en fantastisk röst som för tankarna till Robyn. Singeln ”About to tell” hoppas jag att man kommer få höra många gånger till. Detta är eget, det är unikt, bra och jag tror och hoppas att vi kommer få höra mycket, mycket mer från Noonie Bao i framtiden. De avslutar med ”in your heart” och jag har svårt att tro att detta var en halvtimme, var tog tiden vägen? Får vi inte höra mer? Jag vill höra mer! Hon har en otrolig scennärvaro och är väldigt underhållande att titta på. Men hon förtjänar en mycket större scen och mer tid på scenen.

20:00 Winhill/Losehill
Min första tanke när de börjar spela är ”jösses vilken röst”. De har en härlig känsla med fina arrangemang för så väl fiol, xylofon och de övriga lite mer traditionella instrumenten. De spelar låtar från sitt 19 låtars debut album. Den fantastiskt vackra sista låten ”Oh, lord” tillägnas alla som inte finns med oss längre. Någonstans halvvägs in i låten byter lite diskret flera av musikerna instrument och låtens karaktär ändras något men fortsätter i samma fantastiska anda. När de spelat klart är det många som reser sig upp och går, det är uppenbart att många kom för att se Winhill/Losehill, och jag förstår, de är värda resan.

21:00 Dante
När Dante börjar spela är det många har rest sig från sina picknickfiltar och gått fram till scenen så för första gången under kvällen har vi en stående publik och Galärparken är så full som den blir under hela dagen. Musiken är väldigt bas- och rytmintensiv med många variationer som en bra kontrast till detta har vi hans röst. Detta är fantastiskt bra och medryckande, även många av de som sitter kvar i bänkarna gungar med. De spelar sprillans nya låtar så väl som ”Next To You” och ”Runners”. Man har flera fina instrumentala partier och vågar låta låtarna ta den tid de behöver. Man har inte bråttom till slutet utan njuter snarare på vägen.

Popaganda//Parkteatern har en riktigt skön känsla över sig på något vis, alla är verkligen välkomna och vi får möjlighet att hitta nya bekantskaper och nya band att lyssna på. Man har lyckats hitta helt rätt i band-djungeln där ute och alla sex banden är fantastiska. Jag hade hört lite av Dante tidigare men annars hade jag inte hört så mycket av något av banden innan jag började lyssna in mig på Spotify listan inför idag. Men nu efteråt har jag svårt att tänka mig världen utan musiken från dessa sex fantastiska band. Jag försöker välja ut mina favoriter, men det är svårt, vilket av sina barn älskar man mest? De är bra på olika saker. Jag kan identifiera mig med Kim Vestin, jag vill dansa till Hökartorget. Jag vill aldrig att konserten med Nooni Bao ska ta slut. Jag vill förlora mig i Winhill/Losehills musik och tvivlar inte en sekund på att Dante kommer leverera låtar som vi kommer få höra många, många gånger. En fantastisk dag med fantastiska band.

Betyg: *****
Band: Kim Vestin, Hökartorget, Yast, Noonie Bao, Winhill/Losehill, Dante
Datum: 22 juli 2012
Plats: Galärparken
Ort: Stockholm
Publik: Några tusen

Våra senaste spelningar: