Krönika: T in the Park
Publicerat den 17 juli, 2014
Den senaste helgen har vi varit på T in The Park, Skottlands största festival med 85 000 besökare per dag. Att åka på festival i Skottland var ett riktigt äventyr!

Totalt var det 6 olika scener och en otrolig massa bra band. På festivalens allra största scen (Main Stage) Headlinade band som Biffy Clyro, Calvin Harris, Arctic Monkeys, Ed Sheeran, Paolo Nutini och Jake Bugg. Men med 6 scener och 3 dagar festival så bjöds det på en otrolig variation på konserter och genrer. I vår krönika kommer vi fokusera på de akter som vi av olika anledningar brinner lite extra för.

Festival: T in The Park

Datum: 11-13  juli 2014

Ort: Balado, Kinross, Skottland, UK

Anledningen till att vi i år åkte till T in the park, kan kort sammanfattas: Biffy Clyro. Att se dem här har länge varit en dröm som skulle bli verklighet. Att festivalens line-up stärktes med fler och fler fantastiska akter gjorde det ju inte sämre. Men Biffy Clyro konserten är helt klart det som fick oss att besöka den här fantastiska festivalen som varit återkommande sen 1994.

När spelschemat släpptes så insåg vi att vi skulle få uppleva vår drömkonsert redan första kvällen. Då Biffy Clyro skulle avsluta på fredagskvällen. Här är ett klipp från konserten där Simon Niel sjunger ”Many of Horrors”, bara allsången gör att man förstår varför vi bara var tvungna åka dit.

Det är ju fullt legitimt att vara nervös över vädret när man åker till Skottland, men vi hade en himla tur. På festivaldagarna var det riktigt bra väder både fredag och söndag medan lördagen hade en hel del regn. Det gav oss dock möjligheten att använda våra gummistövlar i leran och matresterna både lördag och söndag.

T in the Park presenterade många fantastiska, stora band och förvånansvärt många av dem var skotska. Förutom Biffy Clyro kan man nämna band som Twin Atlantic, Paolo Nutini, Chvrches, Calvin Harris och många fler. Den skotska stoltheten med många flaggor vajade under hela festivalen. Artisterna fick högre gensvar på ”Hello Scotland!” än ”Hello T in the Park!” och det märktes klart och tydligt att den stundande folkomröstningen om Skottlands självständighet närmar sig. Ett annat bra exempel är när Imagine Dragons kör ett cover på The Proclaimers ”I’m gonna be (500 miles)”:

Kaiser Chiefs spelade på söndagen och slog enligt uppgift festivalens publikrekord på dagtid. Här har vi deras ”I Predict a Riot”.

Att få åka på den här festivalen har verkligen varit en upplevelse, både för storleken (ungefär som att slå ihop Bråvalla och Sweden Rock) och när man kommer till ett annat land är det (nästan) en helt annan kultur så vi fick upptäcka massor med nya förmågor som vi förmodligen inte hade träffat annars. Bland dem kan vi nämna Newton Faulkner som helt ny upptäckt, men även Twin Atlantic, James, Kaiser Chiefs och Jake Bugg som verkar ha en otroligt mycket större fanbase här än vad vi upplevt i Sverige.

Det här vara sista gången festivalen anordnades i Balado och till nästa år kommer de flytta till Strathallan Castle. Men nu har vi verkligen fått smak, både för Skottland och festivalen, så vi hoppas enormt mycket på att återigen vara på plats för att uppleva T in the park.

Läs alla inlägg om Skottland | T in the Park

Våra senaste spelningar: