Billy Idol släppte sitt senaste album  Kings & Queens of the Underground i Oktober 2014, det åttonde sedan debuten med det självbetitlade albumet Billy Idol 1982. Det är med andra ord relativt glest mellan skivsläppen, och i ärlighetens namn så är det väl bara de tre första albumen som gjort något direkt väsen av sig.

Detta avspeglas även på scen ikväll, det är på det hela taget en timmeslång transportsträcka till ”de gamla godingarna”. Bandet må vara ordentligt på, Billy själv har kropp och energi så det räcker och blir över. Men det går inte att undvika att rösten inte längre är vad den varit, han sätter inte de där vansinnesvrålen längre. Han vet förvisso fortfarande hur man rockar med knuten näve, men det rör sig också om publikfrieri med omfraseringar till ”Stockholm Women”, frisbees och annan merch som kastas ut till publiken. Någonstans under resan får vi några takter från Stairway to heaven utan att det leder till något och vi får se att Steve Stevens (Gitarr) har spelat så att fingrarna blöder.

Bandet och Billy hittar en ny växel i Whiskey And Pills från den senaste plattan, men sen var det den lilla saken om paradnumren. Om man som Billy Idol inte har en vidare omfattande diskografi, och har några brottarhits från tidigt åttiotal så vill jag nog vara så fräck att jag vill hävda att då bör man leverera dessa på ett sätt som är ganska troget originalet. Man bör liksom ha den självinsikten att det är det som folk kommit dit för. Att för en stund få vara 20 bast igen… och oansvariga.

Man bör inte göra som Billy Idol väljer att göra, vilket är att efter att fått med sig publiken i Whiskey And Pills övergå till att köra en akustisk vers av Rebel Yell, för att sedan vända sig till publiken och säga ”Hörni… Ni måste hjälpa mig med denna” och därefter mullra igång en lite mer traditionell version, för då punkterar man energiballongen igen.

Den här kvällen handlade helt enkelt mer om nostalgi än artisteri dessvärre.

Slutligen, kan någon förklara för mig vem som tyckte att det var en bra ide att låta Steve Stevens flickvän sitta på scenkanten under större delen av konserten och ointresserat stirra på Facebook på sin mobil?

Betyg: *****

Huvudband: Billy Idol

Datum: 28 juni 2015

Plats: Gröna Lund

Ort: Stockholm

Publik: Fullsatt