Bräkne-Hoby på Skylten
Publicerat den 17 maj, 2015
Något sen och stressad cyklar jag över tågspåren på väg till Skylten i Linköping, där Bräkne-Hoby ska hålla föreställning. Artisten Bräkne-Hoby alltså, inte hålan i Blekinge. Bakom namnet Bräkne-Hoby hittar vi Lars Lindquist, känd från Billie the Vision and the Dancers. Detta är hans soloprojekt, indiepop på svenska.

Väl på plats och tre minuter innan kvällens första artist, EM & her music, ska börja spela är det en liten skara människor som samlats framför scenen och de stolar som ställts upp. Faktiskt den minsta publiken jag sett. Två personer. Inklusive mig. Med några ur personalen, en pojkvän och Lars är vi ungefär fem stycken när EM & her music kliver upp på scenen.

Jag har inte tidigare hört talas om EM&HM, eller Emelie Lindén som hon heter, så jag hade inga direkta förväntningar. Men hallå vilken härlig överraskning! Vilken röst! Skamkänslan jag under de första två låtarna hade, över den extremt lilla publiken, släpper och jag känner mig istället glad över att fler inte är här. Det blir som att sitta i sitt eget vardagsrum med sina fem närmsta vänner, det blir intimt och exklusivt.

Vi får tio fina låtar (där Capital City Rain snabbt blev en favorit) och lite mellansnack innan hon tackar för sig och lämnar över scenen.

Femton minuter senare kliver Bräkne-Hoby upp iklädd tunna badtofflor, en röd morgonrock i siden och pilotbrillor. På en projektion i bakgrunden svischar Bräkne-Hoby (tätorten) förbi och det sätter igång direkt.

Det är en fin föreställning, skratt och allvar blandas i en härlig kompott ackompanjerat av låtarnas musikvideos som spelas i bakgrunden (blir något absurt med Lars både på scen och Lars ansikte stort bakom ryggen på honom). Låtarna varvas med historier från hans liv. Om kärleken till sin familj och sitt band, om en trasig relation till sin bror och om en 10-årig pojke vid namn Frej Larsson. Vi får följa med till Simrishamnsgatan i Malmö och till en folkhögskola i Uppsala (Extra roligt då jag kommer från Uppsala, samt bott ett tag på Simrishamnsgatan).

För Emelie och Lars skull är det fantastiskt tråkigt att fler inte kom till Skylten, men för min egen del ser jag fram emot fler konserter med enbart ett tiotal personer i publiken. Jättefint! Tack!

Betyg: ***** (5/5)

Artist: Bräkne-Hoby

Support: EM & her music

Datum: 16 maj

Plats: Skylten

Ort: Linköping

Publik: 15 personer

Läs alla inlägg om Bräkne-Hoby | EM & her music | Linköping | Skylten

Våra senaste spelningar: