Teitur på Slussen
Publicerat den 1 oktober, 2012
Teitur är född och uppvuxen på Färöarna men flyttade till Köpenhamn som 17 åring. Han har släppt fem studioalbum hittills och hans softa singer/songwriter musik med tänkvärda texter förtrollar vem som helst.

Kvällens support är Little Children som består av Linus Luttis med sin gitarr och ett antal olika fotstyrda instrument som en dragspelslåda och ett gäng baspedaler. Musiken är lugn, mysig och domineras av hans fantastiska röst. Den är skör men förmedlar själfullhet och styrka. Med de små medlen levererar han mycket nyanser och skillnader i intensitet.

Precis i tid går Teitur på. Det är ganska exakt nittio personer i lokalen och samtliga går fram direkt till scenen. Den lilla lokalen blir knappt halvfull men alla ställer sig längst fram. Det här är musik för närhet och intimitet, vilket gör Debaser Slussen till den idealiska lokalen.

Musiken är så pass lågmäld att man emellanåt hör köksskrammel över musiken, men det gör inget, det tillför på något sätt till stämningen. Musiken är genialisk i sin enkelhet. Under den tredje låten som är på färöiska förstår jag inte ett ord, men på något sätt förstår man ändå andemeningen och kan uppskatta känslan i musiken. Musiken och Teitur själv är stundtals både lekfull och experimentlysten. Han gör en fullständigt unik Teitur-variant av Jerry Lee Lewis klassikern ”Great Balls of Fire”.

Han är personlig i sitt prat mellan låtarna och berättar gärna vad de handlar om. Som att låten ”You get me” handlar om hans ex som han flyttade till Stockholm för. Förhållandet höll inte men låten har spelats in av Seal, gjorts duetter av och Celine Dion överväger att spela in den.

Han blir inropad igen och spelar ”Luise, Luise” efter det tar han önskningar och vi får höra ”One And Only” följt av ovannämnda ”Great Balls of Fire”. Efter att ha blivit inropad ännu en gång så ber publiken vänligt men bestämt att få höra ”I Was Just Thinking”. Av applåderna och jublet att döma under hela konserten är det svårt att tro att det bara är 90 personer i lokalen. Men jag är fullständigt övertygad om att samtliga av dessa 90 personer är trogna Teitur fans. Emellanåt hörde man lågmält att folk sjöng med, men man ville lixom inte störa alla andras upplevelse. Men jag tvivlar inte en sekund på att publiken kunde texten, men man var där för att höra Teitur framföra låtarna.

Jag upptäckte Teitur under relativt turbulent period i mitt liv. Hans unika röst och lugnande låtar med tänkvärda texter fick mig att känna mig hemma i en period när funderade mycket över vad just ”hemma” är. Detta medför att hans nya låt ”Home” som utforskar just det ämnet blir lite extra viktig för mig, speciellt när den framförs av en röst jag kallar hemma på den plats som jag ofta kallar mitt andra vardagsrum.

 

Låtlista

 • Jailhouse Gumbo Jones
 • Rock n roll band
 • (saknar tyvärr titel på den då den är på färöiska)
 • If yo wait a little longer
 • Catherine the waitress
 • Home
 • All my mistakes
 • Shade of a shadow
 • Poetry in Aeroplanes
 • Fraight train
 • Betty Hedges
 • You never Leave LA
 • You get me
 • Josephine

Extra nummer:

 • Louis, Louis
 • One and Only (på önskning)
 • Great Balls of Fire

Extra-extra nummer:

 • I was just thinking (på önskning)

 

 

Betyg: *****

Huvudband: Teitur

Support: Little Children (ses på de två sista bilderna i bildserien)

Datum: 30 september 2012

Plats: Debaser Slussen

Ort: Stockholm

Publik: Ett hundratal

Läs alla inlägg om Debaser Slussen | Little Children | Teitur

Våra senaste spelningar: