Subkultfestivalen I Vänersborg – en förstagångbesökares tankar.
Publicerat den 30 juni, 2024

Äntligen var det min tur att göra ett besök på Subkult i Vänersborg. Jag har tänkt åka dit många gånger tidigare, men av olika anledningar har det inte blivit av – förrän nu.

Som man hör på namnet är det en festival med fokus på subkulturer såsom goth, synth, punk, techo och mycket mer. Festivalen inkluderar så mycket mer än musiken, lär mer här: Om Subkult

Jag var där och hade primärt min fokus på den fantastiska musiken. Ett tight schema där konserterna så gott som överlappade varandra. Men avståndet mellan scenerna var föredömligt kort, på bara ett par minuter kunde man ta sig från den ena till den andra scenen.

Konserter vi fick se var otroligt blandade t ex fick jag se mina ständiga favoriter VNV Nation, ett band jag bara vill ha mer och mer av. Äntligen fick jag se O+her,(Tobias Bernstrup och Erica Li Lundqvists samarbete) som jag längtat länge efter att få se, och dom levererade sån otrolig  konsertmagi, enorm lycka att se och uppleva det live.

Men jag fick även se mina tonårsidoler Charta 77 göra en fantastisk konsert och Me The Tiger som jag inte sett live sen 2014, på Rookiefestivalen i Hultsfred. Dom visade och påminde mig ännu en gång hur fantastiska dom är, inte bara på skiva utan även live. Priest, deras konserter som jag själv förknippar med mörka industriella lokaler, överraskade och visade att dom kan bjuda på en sån jäkla magiskt konsert, trots den ljusa sommarkvällen utomhus. Mimikry ett band jag aldrig sett live tidigare, men vars underbara konsertkaos gjorde mig glad enda in i själen, så otroligt skoj att se en sån mosh-pit dra igång och att sångare Hjalle gjorde publiken sällskap, sånt blir man alltid glad av. Det var helt enkelt så mycket bra konserter och ändå såg jag långt ifrån alla konserter.

Själva området låg på gångavstånd från centrala Vänersborg i Dalaborgsparken. Det fanns även camping i anslutning till området för dom som ville bo i tält eller hyra en stuga, som också erbjöds av festivalen. Matutbudet var helt okej, som man kan förvänta sig på festival, med langos, kebabrulle, asiatisk mat, hamburgare och lite annat smått och gott. Dom flesta erbjöd även vegetariska alternativ, där jag bland annat provade bakad potatis med tofuröra, jäklar så gott det var!

Till skillnad mot många festivaler jag varit på så utspelade sig den här på asfalt, men inramat av parkens grönområden, vilket jag gissar gjorde det lättare att hålla rent. Dessutom jobbade städpersonalen kontinuerligt, man såg ofta personer med sopsäckar, kort sagt, det här var nog en av de mest välstädade festivaler jag varit på, även långt in på kvällen.

En annans glädjande sak är att under dom här dagarna var det närmare 2000 besökare på området. Nära en fördubbling mot tidigare rekordet 2022. Hoppas att det är en trend som håller i sig och inte bara Subkult utan att musikfestivaler generellt växer och drar fler besökare.

Redan när jag gick från festivalområdet på lördagsnatten började jag längta till nästa års upplaga. Så häftig och bra festival!

Festival: Subkult

Datum: 27 – 29e Juni

Plats: Dalaborgsparken

Ort: Vänersborg

Läs alla inlägg om Subkult | Subkultfestivalen

Våra senaste spelningar: