Leprous m.fl. på Fryshuset
Publicerat den 18 mars, 2023

Stockholm utgjorde det 39:e stoppet av 40 på Leprous Aphelion turné. Med sig hade dom Kalandra och Monuments. Klubben är ikväll, om inte slutsålt, så väldigt nära.

Först ut var Oslobaserade, Svensk-norska bandet Kalandra som startade 2011. Deras första fullängdare “The Line” kom 2020 och uppföljaren “Kingdom Two Crowns: Norse Lands Soundtrack” kom 2022. Musiken är mestadels lugn och melodisk med sångerskans fantastiska röst. Det är bra, stämningsfullt och emellanåt riktigt tungt. Hoppas jag får möjlighet att se dem snart igen!

Efter en stämningsfull inledning är det dags för det brittiska, progressiva metalbandet Monuments. De startade 2007 och har släppt fyra fullängdare. Det mullrar på ordentligt och de får igång publiken riktigt bra med moshpits och publiken headbangar en hel del.

Kvällens headliner Leprous har sitt ursprung i Notodden i Norge, startade 2001 och har släppt 7 studioalbum. Den senaste plattan “Aphelion” kom 2021 med en nysläppt Tour Edition som kom i år.

Till skillnad från undertecknad sov inte medlemmarna i Leprous på musikteorilektionerna. Det är komplicerat, nyanserat, kontrastrikt och exakt men ändå på något sätt lättillgängligt. Trummisen Baard Kolstad lyckas med att få det att låta som tre separata tempon som matchar och kan få vilken metronom som helst att skämmas. Leprous är ett band som har 8 strängar på gitarren (bokstavligen), en cellist med sig (Raphael Weinroth-Browne) och frontmannen Einar Solbergs röst är unik och helt fantastisk. Alla drar verkligen sitt strå till stacken i detta oerhört organiserade kaos av nyskapande musik.

Jag får en av mina favoritlåtar, “The Price” redan som låt två och även “From the Flame” var helt fantastisk. ”Castaway Angels” tillägnar de folket i Ukraina och det är inte utan att man får en liten klump i halsen. Jag längtar redan efter Leprous nästa platta och turné. Men vi låter dem spela klart denna turné först som avslutas i Oslo idag.

Sammanfattningsvis har vi fått en helkväll med tre fantastiska band som är helt olika men ändå matchar på något sätt. 

 

Artist: Leprous

Support: Monuments och Kalandra

Datum: 17 mars, 2023

Plats: Fryshuset, Klubben

Ort: Stockholm

Bilder på Monuments

Läs alla inlägg om Kalandra | Klubben-Fryshuset | Leprous | Monuments

Våra senaste spelningar: