Monsters of Rock med Black Sabbath, Volbeat, Rival Sons, Bombus på Friends
Publicerat den 10 juli, 2016

Monsters of Rock turnén har kommit till Sverige och Friends Arena med inga mindre än Black Sabbath, Volbeat, Rival Sons och Bombus. Black Sabbath gör sitt sista gig någonsin på svensk mark.

Göteborgsgänget i Bombus är först ut på scenen i kväll. I ryggen har de tre fullängdare varav den senaste ”Repeat Until Death” kom i år. Arenan är ungefär kvartsfull så ändå rätt många tusen på plats tidigt. Bandet berättar att de är vana att spela i lokaler som är stora som deras omklädningsrum och är glada att vara här. Sista låten blir ”Into the fire” från andra plattan ”Poet and the Parrot”, den presenterades som ”Lång som fan” och går loss på ca 8 minuter.

Arenan fyller på i jämn takt och andra bandet ut för ikväll är amerikanska Rival Sons. De är det ”lugnaste” bandet i kväll och plattan ”Hollow Bones” kom tidigare i år. Rival Sons doftar 70-tal så det står häftiga till och sångaren Jay Buchanans fantastiska röst kompletterar perfekt. De får igång den lite utspridda publiken, mottagandet är varmt och de lovar att komma tillbaka snart.

Nu har det blivit dags för danska Volbeat på scenen. Vi såg dem senast för någon vecka sedan på Bråvalla och de har precis släppt ett Globengig den 22 oktober i år. Vi får med andra ord möjlighet att se Volbeat inte mindre än tre gånger i år. Senaste plattan ”Seal The Deal & Lets Boogie” går riktigt bra. Arenan är snudd på full till dagens kapacitet när Volbeat börjar och att döma av vad folk har på sig så är det många som är här för dem och ska man vara rättvis har Volbeat faktiskt fler lyssningar på Spotify på en månad än vad Black Sabbath har. Förhållandet mellan de två banden blir klart när man ser sångaren Michael Poulsens skinväst: på ryggen ovanför den gigantiska Bathory patchen sitter Black Sabbath märket, högst upp precis i nacken. En av deras populäraste låtar här ikväll är ”For Evigt” från senaste plattan och de avslutar med ”Seal The Deal”.

Så har det blivit dags för Black Sabbath (som bara de stora papperstidningarna fick fota). Denna engelska metal-institution som var med och grundade genrern i slutet av 60-talet har inspirerat generationer av musiker gör sin sista turné. I spetsen har de Ozzy Osbourne och med sin musik och låtar som ”Iron Man”, ”Paranoid” och ”War Pigs” finns de för evigt inbäddade i själva DNA:t av metal.

Osbourne ser ut att krampaktigt hålla sig i micstativet hela konserten, till en början undrar jag om det är stativet som håller honom uppe, men så helt plötsligt så springer han iväg till ena eller andra sidan, eller för att hämta en flaska vatten, öppna och kasta ut över publiken. Den riktiga energin ikväll står trummisen Tommy Clufetos för, han är som en duracellkanin och det sju minuter långa trumsolot är ett av de mest bejublade inslagen ikväll och han fick verkligen med sig hela publiken. Mest allsång får vi bland annat på ”War pigs”.

En härlig kväll går till ända, Osbourne ska ha sagt att det är Black Sabbath som vill lägga av, inte han så vi hoppas att vi får se i alla fall Ozzy på svensk mark igen snart. Men till Black Sabbat lägger vi handen på hjärtat, bugar djupt respektfullt och säger ett innerligt och hjärtligt ”tack”.

[yasr_overall_rating size=”small”]

Artister: Black Sabbath, Volbeat, Rival Sons, Bombus

Datum: 9 juli 2016

Plats: Friends Arena

Ort: Stockholm

Publik:

Arrangör: Live Nation

Bilder på Rival Sons

Bilder på Bombus

Våra senaste spelningar: