Sam Outlaw på Kulturkvarteret
Publicerat den 5 april, 2016

Det var utsålt när Sam Outlaw besökte Kulturkvarteret i Kristianstad tillsammans med Molly Jenson, gitarr och sång för en av enbart fyra spelningar i Sverige.

Med bara ett album bakom sig, det Ry Cooderproducerade Angelino från 2015, passar han på att testa nya låtar också under kvällen och inte bara det vi förväntar oss att få höra, men visst vi får höra det också. Och för den som undrar… han heter faktiskt Outlaw, eller rättare sagt, det är hans mors flicknamn.

Sam Outlaw inleder med Love Her for a While och det blev precis som jag trott, det avskalade formatet passade alldeles utmärkt. Helt ärligt tyckte jag de första gångerna jag lyssnade igenom albumet att arrangemangen ibland tog överhanden och störde, till exempel blåset i inledningsspåret Who Do You Think You Are? Sedan tog det i och för sig bara ett par genomlyssningar innan melodierna trädde fram, och de är riktigt, riktigt bra. Lite mer än halvvägs in i spelningen kommer Ghost Town, och strax efter kastar han hatten på golvet. När instrumenten inte räcker till visslar han solon, och han och Molly för mellan låtarna ett avspänt vänskapligt samtal med humor och självdistans.

Som avslutning spelar han Keep It Interestering innan de går av scen. De kommer dock tillbaka och gör en, vad jag förstår, tämligen orepeterad version av George Straits One Night At a Time. Sam Outlaws och Molly Jensons röster fungerar perfekt tillsammans genom hela konserten, det låter så självklart och enkelt. Ibland behövs inte mer än ett par röster, ett par gitarrer, en pall med ett par glas och en kastad hatt på golvet.

Kvällen inleddes av Thisell, ett Hässleholmsbaserat musikkollektiv runt sångaren, gitarristen och låtskrivaren Peter Thisells musik. De skulle varit fler på scen, men ”tappade några på vägen” och var fyra. Efter ett par låtar försvinner basist och keyboardist, och Peter Thisell och David Odlöw stannar kvar på scen, innan till slut Peter Thisell är ensam kvar innan han lämnar över till Sam Outlaw. Skulle gärna höra mer av Thisells lite svävande och sköra toner i livesammanhang!

[yasr_overall_rating size=”small”]

Artist: Sam Outlaw

Support: Thisell

Datum: 2016-04-04

Plats: Kulturkvarteret

Ort: Kristianstad

Arrangör: Kompakt Disk

Våra senaste spelningar: