Manic Street Preachers från Wales startade redan 1986 och hade sin riktiga storhetstid på 90-talet. Nu är de på turné för att fira 20 års jubileet av deras fjärde studio platta ”Everything Must Go”.

Manic Street Preachers har lång och stundtals mycket bisarr historia bakom sig. Mycket av legenderna kommer från gitarristen och låttextförfattaren Richey James som under deras tidiga karriär ristade in ”4real” i armen under en intervju och försvann spårlöst 1995. Bandet fortsatte som en trio och nådde höjden av sin karriär i samma veva.
. . .
De inleder kvällen genom att på ca 50 minuter spela igenom”Everything Must Go”-plattan från början till slut, i ordning. Jag lyssnade mycket på Manic Street Preachers på 90-talet och tragiskt nog är inte denna platta bland mina favoriter. Likväl var det en bra konsert och James Dean Bradfields säregna och fantastiska röst har hållit bra och låter i princip som på plattorna för 20 år sedan.
. . .
De håller bra fart på scenen och när de spelat igenom hela skivan så går de över till avdelningen hits. Först ut är en akustisk version av ”Suicide is Painless” (ledmotivet till  M*A*S*H) som Bradfield kör ensam på gitarr. Nu börjar magin på riktigt med allsång och känsla. Under efterföljande ”Motorcycle Emptiness” börjar även händerna åka upp i luften. Vidare får vi gamla godingar som ”You Stole The Sun From My Heart”, ”Your Love is Not Enough” som för övrigt gjordes som duett med Nina Persson (The Cardigans) på skivan. Vi får även ”Walk Me To the Bridge” som är tagen från deras senaste studioalbum som kom 2014. Sist ut är megahitten ”If You Tolerate This Then Your Children Will Be Next”.
. . .
Även om konserten var en hyllning till en platta jag (och vad det verkar, många med mig) inte lyssnat på så mycket så var det härligt att äntligen få se dem live, en till ”check” på bucket listan och en riktigt trevlig kväll.

Artist: Manic Street Preachers

Support: Little Children

Datum: 22 april 2016

Plats: Münchenbryggeriet

Publik: Mer än halvfullt

Ort: Stockholm

Arrangör: Live Nation