Sabaton, D-A-D och Amaranthe på Vaksala Torg
Publicerat den 22 augusti, 2014
1658 tågade Karl X Gustaf över isarna på lilla och stora bält, och det blev en förkrossande svensk seger mot Danskarna. Ikväll blir det dock lite annorlunda, för ikväll var det D-A-D som tog hem slaget.

Men, vi tar det från början. Först ut är Amaranthe, ett band som jag personligen är ganska förtjust i även om jag inte riktigt lyckas placera dem musikaliskt. Det är dock oavsett genre aggressivt och energiskt från start till mål. Kanske lite för aggressivt just ikväll, för jag tycker inte riktigt att rösten är med Elize Ryd ikväll eftersom det spricker ett par gånger. Månne det vara en förkylning? Tyvärr är publiken (ja, de få som hunnit anlända) uppenbarligen inte här för Amaranthe, så det blir inget enormt gensvar hur mycket bandet än försöker elda på.

Sen var det det här med D-A-D, som i år firar 30 år som band, och femton år med Laust Sonne bakom trummorna. När jag såg dem sist sist på Debaser Medis (Se ”Läs mer om” i vänsterkant) skrev jag att det var uppenbart att de inte orkade lika mycket nu som de gjort förr. Uppenbarligen hade jag fel. Uppenbarligen hade de en dålig kväll på Debaser Medis. För ikväll hör man inte ett spår av ålder. De ger järnet från start till mål. Vi får dock ingen It’s after dark, eftersom det ju faktiskt inte är mörkt. Men i övrigt är det en massiv hitkavalkad. Tack D-A-D.

Plats på scen nu för Sabaton, och nu är det så att säga inte längre någon tvekan om varför publiken är här, för nu är det tryck. De inleder (som vanligt) med Ghost Division, mullrar vidare in i To Hell And Back, och får igång ekande allsång i Carolus Rex. Sabaton tillhör också de band som är så uppenbart tacksamma till sina fans för att de möjliggör att de står på scenen, och det upplyser de om, varje gång.

Night Witches blir första extranummer. Joakim Broden undrar om Uppsala vill hoppa med dem. Det kan vara kvällens mest onödiga fråga. Primo Victoria får publiken att mest likna popcorn i hög värme och under avslutande Metal Cru får ett ungt fan komma upp på scen med sin Sabatonflagga.

Men, det är inte ett formtoppat Sabaton ikväll. De har en växel till, det har vi sett förr. Men, det är fortfarande bra. Riktigt, Riktigt bra.

Betyg: *****

Huvudband: Sabaton

Support: D-A-D & Amaranthe

Datum: 21 aug 2014

Plats: Vaksala Torg Ort: Uppsala

Arrangör: Kulturbolaget

Publik: En del plats kvar

Läs alla inlägg om Amaranthe | D-A-D | Sabaton | Uppsala | Vaksala Torg

Våra senaste spelningar: