Det är en perfekt sommarkväll för att vara ute och se konsert, inte för varmt och inte för kallt. Att det sen är Thirty Seconds To Mars som ska spela gör det hela ännu bättre. Bandet med frontfiguren Jared Leto besöker Sverige, de gör kvällens konsert på Gröna Lunds stora scen. Det är ett band som jag hört lyssnat på länge och har hört mycket om deras konserter, så mina förväntningar är skyhöga, jäklar som jag har längtat efter den här kvällen.

Det märks tydligt att det inte bara är  jag som längtat, på Gröna Lund är det ikväll ca 18 000 person och de allra flesta befinner sig framför scenen och det märks. Varje gång man bara får en lite misstanke om att bandet ska gå in på scenen så hörs ett öronbedövande jubel från publiken och efter en kort stund så kommer bandet in på scenen. Det kör igång i ett högt tempo och vi får höra låtar från de tidigare skivorna till exempel ”closer to the edge”, ”night of the hunter”, ”search and destroy” men under konserten får vi även höra musik från senaste skivan ”Love Lust Faith + Dreams” som släpptes för ett par månader sedan, bland annat framförs ”Conquistador”, ”City of angels”, en akustisk kortare version av ”northern light” och många fler av Thirty Seconds To Mars fantastiska låtsamling.

Det som slår mig ordentligt är vilken fantastisk utstrålning Jared Leto har. Han fullständigt äger scenen, i de snabbare och lite hårdare låtarna är det fullt ös, han snurrar runt mycket och rör sig flitigt fram och tillbaka över scenen. I de lugnare låtarna är det mycket tyngd och han förmedlar hela en otrolig känsla med sitt scenspråk. Även hans kontakt med publiken är helt fantastisk, tror aldrig jag varit med om den nivån av publikfrieri, han pratar ofta om att vi är den bästa publiken, hur fantastiskt snygga vi är i det här landet (både killarna och tjejerna), dessutom vill han lära sig lite svenska och publiken får översätta de fyra orden som bildar Thirty Seconds To Mars senaste skiva till svenska. Jag tappade räkningen på hur många gånger jag hörde publiken i fullständig lycka skriker ut ”kärlek, lust, tro, drömmar” men det funkar och kontakten med publiken hålls igång och pågår konstant genom hela spelningen. Vid flera tillfällen får personen ur publiken komma upp på scenen och när man hör tonerna till ”up in the air” då är det så mycket folk på scenen så att det rent av ser ut som att Jared dirigerar en kör. Men det är inte bara de på scenen som de sjunger, det känns som att alla som var på plats kan sjunga med i alla låtar, vid flera tillfällen slutar Jared själv att sjunga, men publiken fortsätter med sin öronbedövande stämma.

Det här har varit en fantastiskt bra kväll, konserten var riktigt bra och förutom allt bra som jag redan nämnt så kom det små överaskningar i form av att det först vräktes ner fullt av fina färgglada ballonger, lite senare vräktes det ner massor av uppblåsta badleksaker från scentaket,ner över publiken, och slutligen så exploderar en konfettikanon och publiken fullständigt dränks i konfetti.

Jared Leto avlutar konserten med orden: ”Love you Sweden, see you real soon”. Jag vet inte exakt vad som menas med ”real soon”, men jag hoppas något otroligt att det verkligen är snart. Den här kvällen var fantastisk och tog slut alldeles för fort.

Betyg: *****

Band: Thirty seconds to mars

Datum: 19 juni 2013

Plats: Gröna Lund, Stora scenen

Ort: Stockholm

Publik: ca 18 000

Arrangör: Gröna Lund