Från New Jersey, USA fick vi igår kväll besök av The Gaslight Anthem. Berns är utsålt sedan länge, stämningen är hög och lokalen packad.

Först ut i kväll är supporten Japandroids som består av gitarristen Brian King och trummisen David Prowse. Duon levererar en ordentligt rivig indierock. Jag bara måste se dem igen.

Efter sedvanligt uppehåll mellan banden får fotograferna komma in i diket. Rökelsen ligger tät från en samling av ljus, actionfigurer, dockor och liknande som är uppradat på förstärkarna längst bak på scenen. Låten Paradise City med Guns N’ Roses börjar ljuda högt och bandet går in på scenen. Trummisen räknar in och bandet tar över låten precis i takt, ett jäkla drag och publiken är galen. Sen blir det tyst. Bandmedlemmarna ser förvirrade ut, ljudteknikerna har panik. En sladd till en (av tre) gitarristers pedaler har gått sönder. Efter några minuter får man ordning på problemet och man har hunnit börja spela Paradise City igen. Publiken tar det hela med ro och jublar vidare. Sångaren Brian Fallon försöker prata med publiken, tyvärr hör jag inte riktigt vad han säger och jag tror att stora delar av publiken missar det med.

Hur som helst, efter en stund är de på banan igen. Brian Fallon har en helt fantastisk röst, musiken är en ganska soft rock även om de ofta nämns i samma meningar som punk så ser jag mer likheter med Bruce Springsteen som ofta omnämns som inspirationskälla. Publiken är med och stämningen är hög från början: golvet gungar och emellanåt är det öronbedövande att höra publiken som kan många av texterna och gärna klappar i takt.

Vi får bland annat höra låtar som ”45” och ”Biloxi Parish”. Vi får höra en liten bit av Iggy Pops ”The Passenger” på väg in i deras låt ”Handwritten”. Lugna låten ”Here’s looking At You, Kid” får ännu mer publikrespons och de avslutar med ”The Backseat”.

Det var en fantastisk konsert med mycket hög stämning. Jag pratade med en av vakterna innan som sa att det kändes som det kunde bli crowdsurfing, men man crowdsurfar väl inte på Berns bland kristallkronor och guldpläderade takmålningar… eller? Här gav sig  The Gaslight Anthems punkarv till känna: Johodå!  Klart man gör!

Betyg: *****

Huvudband: The Gaslight Anthem

Support: Japandroids

Datum: 5 april 2013

Plats: Berns

Ort: Stockholm

Arrangör: Live Nation

Publik: Slutsålt